- Opera Mini en sikkerhetsrisiko

- Opera Mini en sikkerhetsrisiko

Løsningen som gjør nettleseren superrask, har også negative sider.

Opera Mini er seks ganger raskere enn Apples Safari på iPhone. Årsaken er at nettsider komprimeres til en tidel av størrelsen på Operas servere før de sendes til din telefon.

Denne serverkomprimeringen kan imidlertid også være en kilde til bekymring. For det første er du avhengig av at Operas servere fungerer knirkefritt for at informasjonen skal komme fram.

Og - dersom du besøker krypterte nettsider, fungerer Opera fortsatt som en proxy i midten av kommunikasjonen, som dekrypterer, komprimerer og konverterer informasjonen før de igjen krypterer informasjonen og sender den videre til din telefon.

Ser dine data

Det betyr altså at Opera på et tidspunkt kan se - og i teorien lagre - alt du foretar deg mens du bruker Opera Mini. Og dersom Operas sikkerhet blir brutt, vil informasjon som ellers ville vært kryptert, bli kompromittert.

- For mange selskaper bryter dette med tilliten til kryptert ende-til-ende kommunikasjon, og være grunn god nok til å bannlyse bruk av Opera Mini, skriver Tony Bradley, journalist i PC World USA.

- Jeg vil ikke anbefale noen å bruke Opera Mini til noe som helst sensitivt, verken til nettbanken eller til vpn-tilkobling mot jobben, konkluderer Bradley.

- Bruk en standard nettleser

Hos Opera forstår de bekymringen.

- Det stemmer at vi har muligheten til å se kryptert informasjon, så spørsmålet blir egentlig om du stoler på Opera eller ikke, på samme måte som om du stoler på Google når du bruker Gmail, sier produktanalytiker Phillip Grønvold til Computerworld.

Det norske nettleserselskapet tar en rekke forholdsregler for å forsikre seg som at kommunikasjonen ikke blir kompromittert, blant annet er serverne som behandler den dekrypterte informasjonen ikke koblet til internett. Uansett anbefaler Opera at man benytter en full nettleser til visse typer bruk.

- Opera Mini er et godt alternativ for folk som ellers ikke ville fått tilgang til internett, eller når du har begrenset båndbredde. For å sikre full privat sikkerhet, bør du bruke enn standard fullversjon nettleser fra Opera eller Apples Safari, sier Grønvold.

Les om:

Nett-tjenester