Opera Mini klar for Iphone

Opera Mini klar for Iphone

Tror Apple vil godkjenne en konkurrerende nettleser.

Opera skal vise frem en betaversjon av Opera Mini 5.0 for Iphone på 2010 Mobile World Congress neste uke.

Det har lenge gått rykter om at Opera tidligere har blitt avvist fra App Store. Blant annet fordi Apple ofte ikke godkjenner applikasjoner som overlapper funksjonalitet Iphone allerede har. For eksempel en Opera-nettleser til en telefon som allerede har en Apple-nettleser.

- Dette er ikke riktig, understreker kommunikasjonssjef Tor Odland i Opera.

- Dette er første gang vi viser frem Opera Mini til Iphone, og første gang vi skal levere den inn for godkjenning.

Tror på godkjenning

Odland mener problematikken tidligere har vært at Opera har fryktet at deres nettleser ikke blir godkjent. Uten å vite. Tross frykten har altså selskapet utviklet en Opera-versjon for telefonen, uten at Odland vil si hvor lenge denne utviklingen har pågått.

Opera har med andre ord tro på at de vil komme inn på den strengt bevoktede App Store. En applikasjonsbutikk som per i dag ikke tilbyr noen eksternt utviklede nettlesere, bortsett fra nettlesere som baseres på Apples egen WebKit-motor.

- Hvorfor tror dere Apple vil slippe dette gjennom?

- For det første tror vi Apple ser verdien i at nærmere 50 millioner Opera Mini-brukere nå kan bruke den på Iphone. For det andre har Apple den senere tiden godkjent applikasjoner som Spotify, som overlapper telefonens musikkfunksjoner. For det tredje er ikke Opera Mini en fullversjon av en nettleser, men en nettleser som får hjelp av en server til å gjøre jobben. Men vi får se, sier Odland.

Pressmiddel

Om Opera legger frem sin nettleser på mobilkonferansen og får god tilbakemelding fra presse og bransje, kan dette skape et press på Apple for å godkjenne applikasjonen.

Men om dette er noe av årsaken til at Opera velger å vise den frem neste uke, vil ikke Odland si så mye om. Han humrer av spørsmålet om det hele er et pressmiddel, og sier:

- Det er en mangeslunget vei mot målet her, men primært ønsker vi bare tilbakemeldinger.

Opera har ennå ikke sendt applikasjonen inn for godkjenning, ettersom den fortsatt er i beta. Når den sendes inn vites ikke ennå.

Ingen multitouch

Surfing på Iphone er et hovedpoengen til mange av telefonens brukere. Multitouch, altså muligheten til å zoome inn og ut ved å bruke to fingre, gir det mange ser på som en uovertruffen surfeopplevelse.

Opera Mini til Iphone vil i første omgang ikke støtte slik teknologi. Men Opera mener det er mange andre gode grunner til at nettleseren deres har livets rett på telefonen.

Ifølge tester selskapet har utført kan man surfe opp til seks ganger raskere, og være opp til ti ganger billigere å bruke for folk som ikke har fastpris for sin 3g-oppkobling. Dette på grunn av at all data først går gjennom Operas servere, som komprimerer dataen før den sendes til telefonen.

- Jeg tror Opera Mini kan gjøre Iphone enda mer populær, sier Odland.

- Iphone trenger Opera.

Nett-tjenester