Pass deg for domenesvindel

Pass deg for domenesvindel

Svindlere lurer penger fra bedrifter ved å true med at de kan miste sine domener.

Selskapet Domain Renewal sender ut eposter som advarer bedrifter om at de kan miste domenenavnet sitt hvis de ikke betaler penger før en bestemt frist.

Det er ikke enkelt å se at det dreier seg om svindlere. Nettstedet til Domain Renewal er pyntet med logoer fra Oracle, Cisco, IBM og Microsoft.

Metoden er ikke ny og spiller på uvitenhet i mindre bedrifter. All kommunikasjon om domenenavn går gjennom kjente registrarer. Svindelmetoden ligner god gammeldags katalogsvindel, og har blitt brukt i ulike former.

Domain Renewal er registrert både i Brussel og å Seychellene, men ifølge IDGs nyhetstjeneste eksisterer selskapet ikke på disse adressene. Telefonen blir heller ikke tatt.

Betalingsprosedyren på websiden er ikke sikret, og bedrifter oppfordres å betale med kredittkort. Beløpene ligger mellom åtte og 65 dollar (mellom 50 og 390 kroner).

LES OGSÅ: Slik lurer du id-tyven

Ukjent i Norge

Det er ukjent hvor mange som har gått i fella, men det har vært tilbakemelding fra flere land om mottatte eposter. Også Sverige og Danmark skal ha vært blandet opp i saken. I både Nederland og Østerrike har domeneregistrarer aktivt gått ut med advarsler mot svindelsaken.

I Norge er saken ukjent. Verken Norid eller Post- og Teletilsynet her hittil fått meldinger om Domain Renewal.

- Jeg har ikke hørt om at .no-domener er berørt av dette. Det er registrarene som er ansvarlig for kontraktforholdene, men vi har ikke hatt noen meldinger om dette, sier Elisabeth Farstad, informasjonsrådgiver i Norid, til Computerworld.

For både PT og Norid er metoden kjent, men den har ikke vært oppe i 2007.

- Jeg husker et tilfelle i fjor. Men vi har ikke hørt noe om denne saken, sier Elisabeth Sørbøe Aarsæther i PT.

LES OGSÅ: Advarer mot id-tyveri

Les om:

Nett-tjenester