Playstation utsatt for kredittkorttyveri

Playstation utsatt for kredittkorttyveri

En halv million nordmenn rammet av innbrudd i Sonys spillnettverk.

Spillnettverket som alle Playstation-enheter er koplet til har vært nede i ei ukes tid. Dette har ført til noe murring blant de mest aktive.

Etter lansering av to nye nettbrett fra elektronikkjempen i går, kom det også en forklaring på hva som hadde skjedd med Playstation Network.

Et innbrudd i nettstedene til Sony har ført til tyveri av brukerkontoinformasjon som navn, adresse, fødselsdato, kjøpshistorikk og nettspilleridentitet.

77 millioner kunder er rammet. En halv million av disse skal være norske, og 160.000 nordmenn har brukt kredittkort på Playstation Network, ifølge VG.

I beste fall id-tyveri

Dette er etter forholdene alvorlig. Selv om det ikke er sluppet informasjon om kredittkjortdetaljer, kan denne type fint danne basis for identitetstyveri. Ved denne type kriminalitet brukes kombinasjoner av privat og sensitiv informasjon samlet fra flere kilder som basis for å skaffe seg varer og tjenester i andres navn og på deres regning. Sony forbereder kundene på det verste.

- Ingenting tyder på at kredittkortinformasjon ble stjålet. Vi vil likevel advare mot at dette kan ha skjedd. Kundene bør være svært oppmerksomme og følge aktiviteten som skrives på kredittkortet nøye som om kredittkortinformasjon faktisk ble stjålet, sier Patrick Seybold som er direktør i Sony i følge Computerworlds nyhetstjeneste.

Innbruddet skjedde mellom 17 og 19. april. Nettverkene ble tatt av lufta for å sjekke og finne ut hva som har skjedd. Presumptivt også for å begrense skadeomfanget. Frustrasjonen over først å miste spilletilgangen og nå faren for pengetrøbbel har brakt Sony til toppen av mest kvitret hos mikrobloggetjenesten Twitter. Riktignok ikke under samme sporingstagg.

Kan kverke Playstation

I tillegg til spillernettverket er også Qriocity, nettskymusikktjenesten til Sony, rammet. Sony antyder at det vil ta minst ei uke før disse nettverkene er tilbake på lufta.

- Dette er det ultimate marerittet for nettsky- og nettjenester som spillnettverk er. Nettinnbrudd og tjenesten satt ut av drift i en til to uker er ille ok. Legg til at de ennå ikke aner hvor omfattende innbruddet er eller hvor mye sensitiv informasjon tyvene fikk med seg, sier Dan Olds, som er analytiker hos The Gabriel Consulting Group.

Han legger til at konsekvensene rammer enda flere enn primærbrukere. Mange av spillerne er barn og unge som spiller med kredittkortene til foreldrene som betaling. Dermed er det en god del foreldre som kan vente seg en ryddejobb. De er neppe imponert.

- Manglende tillit mellom spillernettverk og spillere er ille. Om mange nok får inntrykk av at Sony ikke er en trygg spillerplass, vil brukerne bytte til andre plattformer. Det kan effektivt kverke spillvirksomheten til Sony.

Nett-tjenester