Positive til Tandberg-oppkjøp

Positive til Tandberg-oppkjøp

Cisco byr 17 milliarder kroner for Tandberg. Både det norske selskapet og konkurrentene er positive.

Cisco har lagt inn bud på videokonferanseselskapet Tandberg. I en børsmelding heter det at Cisco betaler drøyt 150 kroner per aksje. Det priser ifølge E24 selskapet til 17,2 milliarder kroner, 11 prosent over sluttkursen onsdag ettermiddag. Budet blir godt mottatt av ledelsen i Tandberg.

- Styret har gått grundig gjennom vilkårene for budet, og er enstemmige i vår anbefaling, sier styreleder Jan Chr. Opsahl i Tandberg i pressemeldingen.

Om budet blir akseptert av aksjonærene og godkjent av myndighetene, vil Tandberg være det tredje norske it-selskapet som blir kjøpt opp av store internasjonale selskaper i løpet av kort tid. I fjor ble Fast kjøpt opp av Microsoft, og Trolltech ble kjøpt opp av Nokia.

Oppkjøpet forventes fullført i første halvår, og innebærer at Tandbergs konsernsjef Fredrik Halvorsen vil lede Ciscos nyopprettede Telepresence Technology-gruppe. Han vil rapportere til Marthin De Beer, visedirektør i en av Ciscos divisjoner.

- Cisco og Tandberg har en slående lik kultur og en felles visjon om å endre måten verden virker på gjennom samarbeid og videokonferanseteknologi, sier Ciscos arbeidende styreformann John Chambers i en pressemelding.

Polycom positiv

Markedsdirektør i Tandberg-konkurrenten Polycom, Robert Stead, mener det er totalt uproblematisk for dem at Tandberg legges inn under Cisco. Polycom er blant markedslederne innen videokonferanse, har 2 600 ansatte og omsatte for over én milliard dollar i fjor.

Stead er ikke særlig overrasket over at det kom et bud, og forteller at det har gått rykter om oppkjøp av Tandberg i lengre tid. Han mener oppkjøpet slår positivt ut for Polycom.

- Vi ser på det som positivt. Det validerer markedet. Cisco ville ikke investert i Tandberg om de ikke hadde tro på at det skulle betale seg, sier Stead.

Han mener også det er positivt for Polycom at partnerskapet mellom Cisco og Tandberg blir klinkende klart, slik at folk kan se på Polycom som uavhengig.

- Polycom er fortsatt selskapet med størst markedsandel, så sånn sett forholder jeg meg relativt rolig til det hele. Vi har konkurrert med suksess mot Tandberg i flere år, og også mot Cisco. Selv om de to blir én, er markedet fortsatt konkurransedrevet.

Han er ikke helt sikker på hva partnerskapet vil innebære for markedet, men ser at det kan komme endringer.

- Og i endringer er det mulighet. Vi skal utnytte mulighetene vi finner, sier Stead.

- Stiv pris

Gartner-analytiker Steve Blood tror Cisco er bedre utrustet til å få vekst i videokonferansemarkedet enn Tandberg er i forhold til konkurrenter som Polycom, men mener prisen er stiv.

- Det er et godt oppkjøp, men Cisco betaler mye, sier han til IDG News Service.

Blood tror også oppkjøpet kan få positive effekter for Ciscos nettverksløsninger, ettersom økt bruk av videokonferanse også vil kreve økt båndbredde.

Norske analytikere er naturlig nok mer oppblåste. Overfor Dagens It kaller DNB Nor-analytiker Frank Maaø budet for et skambud, og både Fondsfinans og analytiker Jonas Jarutis i Orion Securities mener budet er lavt.

LES OGSÅ: Konkurrent hyller Tandberg-oppkjøp