Posten lanserer digital postkasse

Posten lanserer digital postkasse

Vil erstatte fysiske brev med ny, sikker nettløsning i løpet av våren.

Posten Norge presenterte i dag et digitalt postsystem, Digipost, som skal tas i bruk her til lands i løpet av våren.

Du skal selv kunne velge om du vil motta post i den digital postkassen, i stedet for at brevene skal dumpe ned i din fysiske postkasse.

– I mer enn 360 år har Posten vært en betrodd tredjepart for distribusjon av brev. Nå går stadig mer av kommunikasjonen digitalt. Posten vil være en del av denne utviklingen, sier konsernsjef Dag Mejdell i Posten Norge.

Bankid og Buypass

I første omgang er Digipost ment for bedrifter og offentlige instanser som skal sende post til enkeltpersoner. Hensikten er å erstatte alle innboksene du har på dine personlige kundesider hos en rekke ulike leverandører.

– Med mange nettsider, brukeridentiteter og passord er det ikke enkelt å være forbruker. Når Posten nå lanserer Digipost vil all denne kommunikasjonen kunne samles i én digital postkasse, fortsetter Mejdell.

Du vil få et varsel per sms eller epost når du får et digitalt brev, og du må deretter benytte Bankid eller Buypass for å logge deg på.

Inne i løsningen skal du kunne behandle og arkivere posten din.

På lengre sikt er det meningen at også enkeltpersoner skal kunne sende digital post.

Før sommeren

Postens digitale postkasse baserer seg på folks gateadresse, i tillegg til personnummer. Dermed skal det være enkelt å finne mottakerne av posten, og når du endrer gateadresse vil den digitale postkassen følge med.

Den fysiske posten har gått tilbake de siste ti årene som følge av overgang til digitale løsninger. Posten Norge har heller ingen illusjoner om at dette initiativet vil bremse den nedgangen.

– Vi er oppmerksom på at vår digitale satsing vil ha konsekvenser for ordinær post. Men digital post er kommet for å bli. Gjør ikke Posten dette, gjør noen andre det. Posten må være med og vi vil være først ute i Norge, sier Mejdell.

Postens målsetting er at det nye digitale postsystemet skal være i ordinær drift i løpet av første halvår. I tiden frem til lansering vil ansatte i Posten teste løsningen. I tillegg vil Posten invitere avanserte nettbrukere til å bidra med innspill til utvikling av løsningen.

Nett-tjenester