Programmer som strekker studielånet

En student kan spare flere tusenlapper på å styre unna de kommersielle aktørene. Her kan du laste ned våre gratisfavoritter.

Publisert Sist oppdatert

Er du student med ny pc kan det fort bli kostbart å fylle den med alle programmer som kreves for å gjøre skolearbeidet.

Om vi legger til grunn at du som student trenger programvare for pc-sikkerhet, regneark, tekst- og bildebehandling kan du raskt spare både to og tre tusenlapper på å benytte de beste gratisalternativene i studietiden.

Etter vår vurdering er alle gratisprogrammene vi her omtaler verdige konkurrenter til de nevnte kommersielle programmene – selv om de ikke inneholder nøyaktig den samme funksjonaliteten.

Spar 1 000 kroner: Gratis Office

Microsofts populære kontorpakke inneholder kjente programmer som Word, Excel og PowerPoint. Men selv om du som student får god rabatt koster den raskt en tusenlapp, avhengig av hvor du kjøper den (laveste pris er 540 kroner hos studentlisens.no)

Openoffice.org er alternativet om du vil ha tilsvarende funksjonalitet, uten å betale blodpris til Microsoft. Her får du både tekstbehandler, regneark, presentasjonsprogram og database, alle med et noenlunde likt grensesnitt som konkurrenten.

Den er ikke like frisk i utseende som siste versjon fra Microsoft, men er både solid nok, og kompatibel nok, slik at du kan åpne, lese og bearbeide filer som er lagret i Microsoft Office. Det fungerer også motsatt siden Openoffice lar deg lagre i flere ulike Microsoft-formater.

Og selv om Microsoft Office er mest utbredt i arbeidsmarkedet trenger du ikke være redd for å miste verdifull kompetanse. Kan du bruke ett av programmene lærer du raskt det andre.

Openoffice.org er tilgjengelig i norsk versjon (både bokmål og nynorsk for Windows og Linux), noe kanskje spesielt de yngste og eldste vil sette pris på. En norsk ordliste er selvsagt tilgjengelig, men denne må installeres separat.

Har du først tatt i bruk Openoffice vil du neppe komme til å betale for en Office-pakke igjen.

Du finner pakken her.

Spar 1500 kroner: Gratis antivirus

Gratis antivirus er svært populært. Spesielt når programmet både er raskt og lite ressurskrevende.

Går du i pc-butikken og spør etter antivirusprogram ender du raskt opp med å betale 400-500 kroner – i året.

Ett av de mest utbredte, kommersielle antivirusprogrammene er Norton Antivirus. Dette koster 500 kroner og gir beskyttelse mot virus, spionprogrammer og andre online-trusler i 12 måneder.

AVG Anti-Virus Free Edition gjør mye av det samme uten at det koster deg ett rødt øre. Selv om produktet er helt gratis har AVG kommet godt ut i testene til Virus Bulletin og stanser internett-trusler på linje med de kommersielle konkurrentene.

Gratisversjonen av AVG antivirus er uhyre populært og skal ifølge selskapets egne tall ha over 70 millioner brukere.

Installering og oppsett er enkelt og greit, med gode muligheter for finjustering. Etter installasjon og oppdatering, er det systemskanning, og vi liker hurtigheten til produktet. Det er kanskje ikke det mest avanserte programmet, men det spiller mindre rolle når sikkerhetsbehovet dekkes og du sparer 1500 kroner i løpet av en treårsperiode.

Spar 500 kroner: Gratis bildebehandling

Bildebehandlingsprogrammer er nok den kategorien hvor det er størst forskjell på gratis og kommersiell programvare.

Vi skal ikke påstå at gratisalternativene er bedre – faktisk er det tvert i mot om du utdanner deg innenfor designfag. For studenter med moderate behov er situasjonen annerledes. De vil klare seg fint uten å betale.

Adobe er den mest kjente kommersielle aktøren i dette markedet med populære programtitler som Photoshop og Elements. Vi har tatt utgangspunkt i sistnevnte som er en forbrukerversjon til rundt 700 kroner.

En av de beste gratisalternativene til Elements er Google Picasa. Dette er et tradisjonelt program som lar deg redigere, organisere og dele bilder på en svært brukervennlig måte.

Programmet finnes på norsk og har blant annet en rekke fotografiske filtereffekter, farge- og lysjustering, beskjæring, zoom og billedoppretting samt funksjon for å fjerne røde øyne. Med Picasa kan du også organisere, skrive ut og dele bilder over nettet.

Også Adobe har et godt gratisalternativ med sin Photoshop Express. Denne løsningen er basert på Flash og kjøres direkte i nettleseren, uansett hvilket operativsystem du benytter. Bildene som redigeres kan lagres direkte harddisk eller på Adobes servere, der hver bruker får gratis lagringsplass på to gigabyte.

Blant de enkle funksjonene er mulighet for å fjerne røde øyne og lage mindre versjoner av store bilder. Photoshop Express kan også benyttes for å sette sammen en lysbildeserie eller dele bilder med andre gjennom nettjenester som Picasa, Photobucket og Facebook.

Tjenesten er både innovativ og spennende, men har også noen kjedelige begrensninger, blant er det ikke er mulig å endre bildestørrelsen.

Et tredje gratisalternativ er Paint.net. Dette er et lite, men likevel kraftig program som inkluderer spesialeffekter og en angrefunksjon der du kan gå tilbake et uendelig antall ganger. Her finnes det også mulighet for å jobbe i flere lag.

Paint.net byr på avanserte muligheter og er absolutt på høyde med gode kommersielle bildebehandlingsprogrammer.

BONUSTIPS: Alt du trenger i lommen

Har du en minnepinne du alltid frakter med deg bør du laste ned Portable Apps. Dette er en liten programvaresamling du laster ned og lagrer på en minnepinne og deretter kjører direkte på en hvilken som helst pc - uten installasjon. På denne måten kan du enkelt å greit ha med deg all nødvendig programvare i lommen og bruke dem på de pc-ene du måtte ønske.

Programsamlingen består av en rekke populære gratisprogrammer som Firefox Portable for nettsurfing, Thunderbird Portable for e-post, Sunbird Portable for kalender og gjøremål samt OpenOffice.org Portable og flere andre.

Standardpakken beslaglegger kun 350 megabyte på minnepinnen når alt er innstallert. Det er også mulig å laste ned en rekke andre verktøy i tillegg til nevnte applikasjoner. Lær mer og last ned på portableapps.com

Fant du ikke det du trengte? Her er 50 gode gratisprogrammer