Raven: App-fokusert nettleser for Mac

Raven: App-fokusert nettleser for Mac

Mac-nettleseren Raven er en spennende nykommer.

Nettlesere finnes det mange av til Mac, likevel er det de store aktørene som trekker flest brukere. Safari, Chrome, Firefox og Opera, for å nevne noen av de mest brukte.

Det slippes likevel stadig nye nettlesere til OS X, men for å skaffe seg en plass i dette lille og svært konkurranseutsatte markedet er det viktig å skille seg ut. Det er akkurat hva den nye nettleseren Raven gjør - eller prøver å gjøre.

Det spesielle - og interessante - med Raven er dens fokus på webapper. Nettleseren har en innebygd Web App Shop som gir deg tilgang til egne «apper» i nettleseren. Apper er jo noe vi alle etter hvert er blitt godt kjent med, ikke bare på smartmobilen, men konseptet har også kommet til OS X i form av App Store for Mac.

Chrome har også en egen App Store for webapper, men Raven har en litt annerledes tilnærming på det hele.

Smart Bar

Til venstre i nettleservinduet finnes nemlig Smart Bar, en sidestolpe som består av dine egne spesielt utvalgte (favoritt) webapper. Utseendemessig minner Smart Bar-løsningen mye om det populære e-postprogrammet Sparrow eller Twitters offisielle Twitter-app - begge til OS X, selvsagt.

For hver app du installerer, får du opp et ikon for appen i Smart Bar. Eller app og app, de er egentlig bare direktekoblinger til de ulike sidene. Men ikonene er ikke bare bokmerker som lar deg gå til de utvalgte tjenestene, det er også bygd inn spesifikke kommandoer for dem.

Under hvert ikon finner man nemlig en liten meny med et par snarveier.

For eksempel kan man for iCloud raskt veksle mellom e-post, kalender, adressebok og iWork. For Twitter har man Timeline, direktemeldinger, Mentions og søk. For Facebook er det egne snarveier til nyhetsoppdateringer, meldinger, venner og arrangementer.

Dermed får man ikke bare raskt tilgang til sin favoritt-tjeneste, man har også muligheten til å kjapt navigere til de aller viktigste funksjonene. Smart!

Blant webappene som finnes i Ravener iCloud, Wikipedia, Facebook, Twitter, Google+, Instapaper, Dropbox samt mange andre. Forhåpentligvis kommer det flere webapper i tiden fremover, men det avhenger av at utvikler tilpasser og sender inn apper selv.

Favoritter og bokmerker

Et annet område Raven er annerledes på, er favoritter. Eller bokmerker. Eller begge, som Raven bruker. Nettleseren skiller mellom favoritter og bokmerker, men det er meningen at du skal bruke begge. Favoritter er nettsteder du besøker hver eneste dag, og bokmerker er sider som du vil gå tilbake til senere.

Raven holder bokmerker og favoritter samlet på samme sted, men i ulike faner. Forvirrende? Litt.

Tanken er ikke dum, men enn så lenge er ikke dette en god løsning for deg med mange bokmerker. Det er blant annet mulig å importere bokmerker fra Safari, men da legges alle koblingene i en samlet liste under favoritter. All mappestruktur er borte. Den gode, gamle bokmerkelinjen finnes ikke, men kanskje er meningen heller at du skal bruke webappene til det.

En fin liten detalj er at det er mulig å sende en favoritt eller et bomkerke til lese senere-tjenesten Instapaper. Dette uten å måtte gå via tredjepartsløsninger.

En annen kjekk funksjon som ikke er relatert til bokmerker, er for øvrig mobilvisning. Til høyre for adresselinjen finnes det en knapp der du kan skru av og på mobilvisning, og skrus den på, svitsjer det automatisk til en mobilversjon av en nettside dersom denne finnes. Dessverre fungerer det ikke andre veien rundt.

Bare i beta

Raven er foreløpig bare i beta, versjon 0.6.11515 i skrive stund, så det en del funksjonalitet som mangler. Dette er spesielt tydelig i innstillingene hvor flere av funksjonene ganske enkelt er deaktivert. Brukergrensesnittet er heller ikke veldig avansert, men det funker. Nettleseren bygger for øvrig på WebKit, akkurat som Safari og Chrome, noe som betyr at det er god støtte for det nyeste innen HTML5 og CSS3.

Jeg har prøvd en del nettlesere til Mac, men jeg vender alltid tilbake til Safari og Chrome. Det kan selvfølgelig skyldes vane, men de fleste mindre nettlesere jeg har prøvd er ikke like godt optimalisert som de "største". Raven kan ikke konkurrere med de store nettleserne med tanke på funksjonalitet, i hvert fall ikke ennå, men måten de har implementert Smart Bar med webapper er absolutt spennende.

Du kan laste ned Raven helt gratis her. Systemkravet er Mac OS X 10.6 Snow Leopard eller senere.

Les om:

Nett-tjenester