Red Hat vet best i skyen

Red Hat vet best i skyen

Ny åpen nettskyløsning skal parkere Microsoft og Vmware.

Red Hat har lansert betautgaven av Cloudforms, en løsning for private nettskyer for bedriftene, inspirert av Amazon og deres EC2-tilbud.

Løsningen kan integreres med nettskytilbud fra IBM, NTTC eller Amazon, og antas å være klar i slutten av året.

For applikasjonsutviklere skal Red Hat tilby nettskytjenesten Openshift, en plattform for utvikling og levering av applikasjoner fra skyen. Hovedkonkurrenten er Microsoft Azure, og det er utvalget av utviklerspråk og rammeverk som skal være lokkemiddelet. JBoss-verktøy og diverse verktøy fra Red Hat skal støtte Ruby, Rails, Python, Java, PHP og MySQL.

I første omgang skal Amazon være basismiljø, men gjennom Deltacloud-grensesnitt skal kunder kunne velge å kjøre Openshift mot flere nettskyleverandører.

Bredside mot konkurrentene

Produktene ledsages av en bredside mot gode konkurrenter. Åpenhet er naturlig og best i skyen, og det eneste fornuftige er å velge åpne løsninger, hevder selskapet.

Red Hat sparker dermed til Microsoft og Vmware for deres lukkete tilnærming til nettskytjenester.

Les mer: Bygger nettsky for bilen

- Sist gang jeg sjekket, var mer enn nitti prosent av Vmware-programvaren like langt unna åpen kildekodeprogramvare som våre venner i Redmond, sa Paul Cormier, produktsjef i Red Hat, under Red Hat Summit i følge Computerworld nyhetstjeneste.

Han sammenlignet dermed Vmware og deres forsøk på å framstå som åpen og ubunden med hva Microsoft i realiteten driver med. Også tilnærmingene Microsoft har gjort til Linux og åpen kildekode fikk gjennomgå, som vanlig. Red Hat hevder bare deres løsninger tillater samkjøringer som Vmware virtualiseringer med Red Hat i bunn, eller Windows i plattform med virtualisering fra Red Hat. Snodig nok forklarer ikke Red Hat hvordan denne integrasjonen er mulig, dersom det er slik at Vmware eller Microsoft skal være så lukket.

Les mer: Tastatur-feil kuttet Vmware-nettskyen

- Det er slik støy det skal være omkring samvirke og samkjøring av løsninger. Dette gjelder for alle aktørene, og it-industrien lever av at leverandører og produkter er i jevnlig slåsskamp, kommenterer analytiker Jean Bozman i IDC.

Linux som brobygger etter Amazon-fadese

At Red Hat legger stor vekt på Amazon er nok gledelig etter at Amazon hadde nedetid og datatap for deler av sin nettsky i forrige måned. Men nedetiden bekymrer.

Les mer: Mareritt for Amazon i skyen

- Problemene til Amazon viste svakhetene i nettskyteknologien for større virksomheter. Det er en utfordring både for Red Hat, Vmware og IBM, som jobber med å finne gode løsninger. Muligens må man innse at elementær fillagring og applikasjonsutvikling er best i den offentlige nettskyen. Men forretningskritiske løsninger bør ikke ligge der, poengterer Bozman.

Les mer: Amazon mistet kundedata for godt

For Red Hat er det et poeng at Linux er et os som kan kjøre i alle miljøer og med de fleste kjente prosessordesign fra Intel Itanium til ARM. Dermed vil Linux kunne spille en rolle når nettskyløsninger introduseres som bedriftsinterne, private skyer. Eksisterende maskinvare kan bruke Linux direkte, og legge deres nettskyløsning over.

Nett-tjenester