Revolusjonerende nytt fra Opera

Revolusjonerende nytt fra Opera

Opera lovet å gjenoppfinne nettet, og med Unite er de farlig nær.

Tidligere i vår begynte norske Opera å komme med halvkryptiske meldinger om at de jobbet med noe som ville endre måten nettet fungerer på, uten å nevne noe som helst om hva det var snakk om.

I dag var dagen kommet for å lette på sløret, og vise hva det er selskapet har jobbet med som skulle være så banebrytende. De som trodde det kun var snakk om en litt forbedret nettleser, vil få seg en overraskelse.

Den store nyheten heter Opera Unite, og er for så vidt en del av selve nettleseren, men Unite gjør i samme slengen nettleseren til noe mye mer enn et program som kan vise nettsider.

Vi har lekt oss med programmet i morgentimene, og kan konstaterer at Opera var farlig nær sannheten da de hevdet at de kom til å gjenoppfinne nettet. Her får du tilgang til en rekke utrolig spennende funksjoner, direkte i din egen nettleser. Glem leie av dyre tjenere på nettet, nå kan du gjøre alt selv.

I utgangspunktet får du tilgang til seks forskjellige tjenester i Unite, men dette vil utvides etter hvert som Opera videreutvikler løsningen.

Alt-i-ett

Ifølge Opera er målet med Unite å gjøre hver eneste pc som er koblet opp til nettet, til både tjener og klient. Med Unite vil du i starten kunne gjøre en rekke ting det tidligere krevdes en liten håndfull relativt avanserte programmer for å få til.

De nye Unite-tjenestene kan virke litt som en videreutvikling av Widgets-konseptet, med små innstikksprogrammer til nettleseren. Her har imidlertid konseptet tatt et par steg videre.

Unite vil være en del av selskapets neste generasjon nettleser, Opera 10. Dagens lansering gir tilgang til seks forskjellige tjenester som kan betjenes direkte i nettleseren din:

  • Web Server er en nettjener som meget enkelt lar deg dele en nettside med resten av verden, rett fra din egen pc og nettleser.
  • Media Player som lar deg dele musikken du har på pc-en med familie og venner, eller med alle og enhver om du ønsker det.
  • Photo Sharing lar deg dele ut bilder du har på pc-en din. I det du deler bildene ,vil programmet lage et enkelt bildegalleri hvor folk kan klikke seg inn på fullversjonene av bildene.
  • File Sharing er en funksjon som en del nok ikke vil sette like stor pris på at er der. Her kan du enkelt dele ut hva det måtte være av filer, uten å måtte gå veien om en tjener på nettet.
  • Fridge lar andre legge igjen meldinger og små notater på maskinen din via Opera Unite, nesten som en liten twitter-feed direkte på maskinen din.
  • The Lounge er en enkel chat-klient, og kan minne litt om gode, gamle IRC. Her kan du snakke med venner og kjente, eller andre som måtte finne på å ta turen innom pc-en din.

Alle funksjonene aktiveres enkelt i Unite-fanen i Opera 10, og de fleste kan passordbeskyttes slik at ikke hvem som helst kan se bildene, lytte til musikken eller laste ned filene du har delt.

Prøv selv

Opera Unite er enn så lenge ikke bakt inn i den vanlige testversjonen av Opera 10, men i en egen, tidlig testversjon fra Opera Labs.

I det du starter Opera 10 med Unite må du aktivere tjenesten ved å trykke på Unite-logoen oppe i venstre hjørne. Det hele krever at du har en konto hos Opera, noe du kan lage i det du startet Unite første gang - om du ikke allerede har en Opera-konto fra før.

Så snart du har aktivert Unite kan du starte opp de forskjellige tjenestene. Det hele er meget enkelt å sette opp. Vil du dele musikk, er det bare å peke til mappen hvor musikken ligger, og så velge om tjenesten skal være tilgjengelig for alle, beskyttet med passord, eller kun for deg. Det er like enkelt å sette opp de andre delingstjenestene. I det en tjeneste er aktivert vil den være tilgjengelige fra adressen http://ditt-brukernavn.operaunite.com/.

Du kan selv laste ned Opera Unite fra Opera Labs nettside. Eller sjekke ut undertegnedes egen Unite-side.

Les om: