Risikerer 24 millioner i bot

Risikerer 24 millioner i bot

En amerikansk tobarnsmor risikerer gigantbøter i den første juryrettssaken mot en fildeler.

For fire år siden startet den amerikanske platebransjen via organisasjonen Recording Industry Association of America (RIAA) en omfattende kampanje mot piratkopiering gjennom fildelingsnettverk som Kazaa. Brukere ble saksøkt over en lav sko, men de fleste konfliktene ble løst gjennom ulike forlik.

Denne uken startet imidlertid den første rettsaken med en jury tilstede. I saken Virgin v. Thomas, som gjennomføres i Duluth, Minnesota, er tobarnsmoren Jammie Thomas anklaget for å ha delt 1702 sanger i 2005. En eventuell straff kan koste Thomas opp til 4 millioner dollar. Hun har hele tiden bedyret sin uskyld, mens hennes to barn på henholdsvis 11 og 13 år har sluppet unna søkelyset. I hvert fall offisielt.

Ingen beviser

En reporter fra Wired.com var tilstede under åpningsdagen, og nettstedet melder om et innledningsvis særdeles hardt trykk mot Thomas. Blant annet forklarte vitner at brukernavnet på Kazaa var det samme som Thomas har brukt på Match.com og på sin personlige epost. I tillegg ble det hevdet at hennes ip-adresse var kilden til spredning på spesifikke datoer.

Ni av tolv jurymedlemmer må finne henne skyldig for at RIAA skal få viljen sin. Problemet er bare at det ikke finnes beviser for at hun faktisk var fysisk til stede foran pc-en da delingen ble foretatt.

LES OGSÅ: ISP tvinges til å stoppe fildeling

Les om:

Nett-tjenester