Safari 5 er kraftigere og smartere

Safari 5 er kraftigere og smartere

Oppdatert og forbedret Safari endelig tilgjengelig fra Apple.

Etter mye om og men, og litt dårlig hell for Steve Jobbs på Worldwide Developers Conference, er nye Safari 5 lansert.

Ifølge Apple har den nye versjonen mange hensiktsmessige nye oppdateringer. Blant annet skal den oppdaterte nettleseren gi bedre lesbarhet, og en enklere side som eliminerer distraherende eller forstyrrende elementer.

Det nye programmet gjør det også lettere for deg å dele nettsider, artikler og lignende via e-post, samt gjøre det enklere å skrive ut fra nettet.

Søk med Bing

Apple har også lagt til et par andre brukervennlige funkjoner, for eksempel muligheten til å åpne linker i en ny fane i stedet for et nytt vindu, et smartere adressefelt som husker innholdet på siden, samt nettadresser.

I tillegg har får man også muligheten til å bruke Microsofts Bing i søkefeltet.

Tilleggsprogrammer

Innføringen av Apples gratistjeneste, Safari Developers Program, gir programmerere muligheten til å lage utvidelser basert på HTML5, CSS3 og JavaScript.

Apple har i tillegg laget en utvidelse av Builder til Safari, som skal gjøre det enklere å utvikle, kompilere og installere utvidelser i nettleseren. For å gi et ekstra lag med sikkerhet kjøres utvidelsene i sandkassemodus i Safari, og krever et digitalt sertifikat utstedt av Apple.

Via en forbedret Timeline-funksjon skal utviklere lettere kunne hente ut data om hvordan Safari behandler elementer og kode på nettsider.

Raskere

Safari 5 skal også føre med seg en rekke ytelsesforbedringer, blant annet ved hjelp av den nye Nitro JavaScript-motoren, som ifølge Apple forbedrer ytelsen til JavaScript ved å være 30 prosent raskere enn Safari 4, og 3 prosent bedre enn Google Chrome, samtidig som den gjør det bedre enn og virker dobbelt så raskt som Firefox 3.6.

Apple har også fått bygd inn ytterlige funskjoner som gjør at den reagerer raskere og gir forbedret hurtigbufring av tidligere viste sider.

HTML5

Apple har hatt mye postivt å si om HTML5 i det siste, og det ser også ut til at de vet hva de snakker om.

Inkludert i oppdateringen er en håndfull nye HTML5-relaterte funksjoner, som gir mulighet for videoavspilling i fullskjerm, til å lukke bildetekster, samt HTML5s Geolocation og flere andre muligheter som lar webutviklere få enda mer utbytte av de nye funksjonene.