- Safari 5 er raskest

- Safari 5 er raskest

Safari 5 er den raskeste nettleseren både på Windows- og Mac-plattformen.

Dette hevder amerikanske Computerworld etter å ha kjørt JavaScript-tester med Apples nye utgave av Safari-nettleseren.

De to nettleserne som har vekslet på å inneha topp-plasseringen i denne typen tester, Googles Chrome og norske Opera, er dermed detronisert.

Raskest på Mac

Safaris ledelse i forhold til konkurrentene er størst på Mac-plattformen, men også Windows-versjonen av Safari 5 slår konkurrentene med god margin, ifølge testen som Computerworld har gjort.

LES OGSÅ:

Safari 5 er kraftigere og smartere

Computerworld påpeker imidlertid at hastighetstester basert på JavaScript er omdiskutert. Resultatene kan variere sterkt, avhengig av maskinvaren som brukes og hvilke benchmark-tester som benyttes. Flere teknologinettsteder og blogger er kommet til andre resultater enn Computerworld, påpeker publikasjonen.

Utgangspunktet for testen hos amerikanske Computerworld er påstanden fra Apple om at Nitro JavaScript-motoren i nye Safari 5 er 30 prosent raskere enn i Safari 4, og at Safari 5 dermed utkonkurrerer både Chrome og Mozillas Firefox.

Computerworld kjørte SunSpider JavaScript-testen under Windows XP med ServicePack 3 og under Mac OS X versjon 10.6.3 - altså Mac OS X før den siste oppdateringen. Testene ble kjørt tre ganger i hver av nettleserne, og testresultatet er et gjennomsnitt av disse testene.

På Mac-plattformen viste det seg at Safari 5 var 34,8 prosent raskere enn forrige versjon av Safari.

Safari 5 slo Opera 10.53 med 26,6 prosent og var 28,9 prosent raskere i Java enn Chrome 5.

LES OGSÅ:

Java for OS X oppdatert

Computerworld testet også Safari mot Firefox 3.6.4, som ikke er sluppet ennå fordi Mozilla prøver å bli kvitt et par feil før den nye versjonen er helt klar. Safari 5 er foreløpig tre ganger så rask som Firefox, hevder Computerworld.

12 ganger raskere enn Internet Explorer

På Windows-plattformen er gapet mellom Safaris hastighet og konkurrentenes noe mindre, ifølge Computerworld. Safari var 10,6 prosent raskere enn Chrome 5 og 15,6 prosent raskere enn Opera 10.53. I tillegg ble JavaScript-et rendret 2,5 ganger så raskt som med Firefox 3.6.4.

LES OGSÅ:

Opera enda bedre på Mac

Microsofts Internet Explorer 8 brukte 12 ganger så lang tid som Safari 5 på å kjøre SunSpider-testen.

Selv om Safari er vinneren i Computerworlds JavaScript-test, slår dette langtfra ut i tilsvarende popularitet. De nyeste målingene fra Net Applications, som måler nettlesernes trafikkdata, var det bare 4,8 prosent av trafikken på internett i mai som stammet fra Safari. Internet Explorer kunne skilte med 59,7 prosent av trafikken, Firefox 24,4 prosent og Chrome 7,1 prosent. Den eneste nettleseren som havnet bak Safari, var Opera med en trafikkandel på 2,4 prosent.

LES OGSÅ:

Opera klar med iPhone-nettleser

Også vår amerikanske søsterpublikasjon Macworld har kjørt SunSpider-testen med nye Safari 5. Macworld kommer i prinsippet frem til samme konklusjon som Computerworld, at Safari 5 er raskest, men forskjellene er ikke så store som i Computerworlds test.

Nett-tjenester