Safari 5.0.1 lansert

Safari 5.0.1 lansert

Blant nyhetene er offisiell støtte for tilleggsprogrammer fra tredjepartsutviklere.

Safari-tilleggene er tilgjengelig fra Safari-menyen og kan lastes ned fra den nye nettsiden extensions.apple.com.

I «Safari Extensions Gallery» finner du for eksempel et offisielt Twitter-tillegg, Safari AdBlock og en innboks-teller for Gmail. Pluss mye mer.

For å administrere programtilleggene, gå til Safari > Valg og fanen Tillegg.

Kontrollert av Apple

Safari-tilleggene lages med internettstandardene HTML5, CSS3 og JavaScript.

Alle utvidelser er signert med digitalt sertifikat fra Apple, som beskytter tilleggene mot tukling og sørger for at oppdateringer bare kommer fra den opprinnelige utvikleren.

Ifølge Apple har tilleggsprogrammene også innebygd beskyttelse, som for eksempel «sandboxing», som verner tilleggene mot å bli brukt til å få adgang til brukerens operativsystem.

For økt stabilitet kjører Safari-tilleggene kun i nettleseren.

Tetter sikkerhetshull

Den nye versjonen av Safari kommer også med en rekke stabilitets- og sikkerhetsforbedringer. Blant annet mer presise Topptreff-resultater i adresselinjen, bedre stabilitet ved navigering i MobileMe Mail og en rekke feilrettinger med visningen av nettjenester som Google Wave og YouTube.

Apple har også tettet 15 sårbarheter, de fleste av dem i Safari-motoren Webkit. Blant annet er feilen i autofyll-funksjonen som Macworld.no tidligere har omtalt fikset. Les mer om sikkerhetsinnholdet i oppdateringen her.

Safari 5 ble lansert i juni i år. Foruten støtte for programtillegg, kommer nettleseren med en funksjon kalt Safari Reader som skal gjøre det enklere å lese artikler på nettet.

Les mer:

Lettlest med Safari Reader

Les om:

Nett-tjenester