Safari får kombinert adresse- og søkefelt

Safari får kombinert adresse- og søkefelt

Apple oppdaterer nettleseren til OS X 10.8 Mountain Lion.

I forbindelse med at utviklerversjonen av Mountain Lion er gjort klar, har Apple også sluppet den første betaversjonen av Safari 5.2.

Den største synlige nyheten er at nettleseren får kombinert adresse- og søkefeltet. Dette er slik vi kjenner det fra konkurrentene Google Chrome og Microsoft Internet Explorer.

I nåværende versjon av Safari er søkefeltet altså separat fra adressefeltet. Det finnes riktignok nettlesertillegg som gjør det mulig å slå sammen de to feltene allerede nå.

Les hvordan:

Bruk Safari-adressefeltet som søkefelt

Internettadressene ser også mer Chrome-aktige ut i den kommende oppdateringen - «http://»-delen forsvinner fra starten av en lenke og alt etter hoveddomenet får grå tekst i stedet for svart.

Ut med RSS, inn med Leser

En annen endring hva gjelder verktøylinjen øverst er at RSS-knappen erstattes med en stor knapp for Safari Leser. Selve Leser-knappen har dessuten blitt større med en mer tydelig blåfarge enn før.

Ved å trykke på Leser-knappen får man opp artikler i en nedstrippet versjon uten reklame. Målet er å gjøre det lettere å lese lange artikler uten å bli forstyrret av alt mulig dilldall rundt.

Den nye delefunksjonen i Mountain Lion er også på plass i 5.2-versjonen av Safari. Du finner den til venstre for det store adresse- og søkefeltet.

Med denne knappen kan du enkelt legge sider til i leselisten, lagre dem som bokmerke, sende lenker som e-post eller som iMessage samt dele dem på Twitter.

Varsler fra nettsider

Macworld USA har for øvrig gjort to oppdagelser under innstillingene i den neste Safari-versjonen.

For det første finnes ikke lenger noen innstilling for å bestemme standard skrifttype og skriftstørrelse. I tillegg ser det ut til at nettsteder i Safari snart vil kunne sende varsler til det nye varslingssenteret i OS X 10.8. Dette ser ut til å være basert på funksjoner i HTML5, ifølge Macworld.com.

Ellers kommer også Safari med en rekke endringer relatert til personvern, deriblant en ny funksjon for å administrere lagrede brukernavn og passord.

Registrerte utviklere kan laste ned den nye Safari-betaen fra Mac Dev Center. Resten av oss må vente på den ferdige versjonen som slippes til sensommeren sammen med OS X 10.8.