Safari taper, Firefox vinner

Safari taper, Firefox vinner

Apples største nettleserfall på 20 måneder. Firefox fosser frem.

Internet Explorer blør fremdeles, men i februar blødde Safari mer, ifølge tall fra Net Applications. Microsofts nettleser mistet bare 0,04 prosent markedsandel forrige måned, det minste tapet siden juli 2008, og nettleseren ligger nå på 67,5 prosent.

Det er nemlig Apple som faller tyngst i februar-statistikken. Safari gikk ned 0,3 prosentpoeng i løpet av forrige måned. Dette etter en tre måneders opptur der nettleseren kuppet totalt 1,5 prosentpoeng. Administrerende markedsdirektør i Net Applications, Vince Vizzaccaro er forbløffet:

- Det er overraskende. Vi har sett Safari legge på seg markedsandeler i det siste, sier han til Computerworld USA.

Ikke nødvendigvis Safari-flukt

Han har dog en potensiell forklaring. I de foregående månedene, med jul og nyttår, har det vært mye hjemmesurfing.

- En måte å se på Safaris tall er at totalbruken ikke har gått ned, selv om det ser slik ut sammenlignet med januar og februar da flere brukere holdt seg hjemme.

Mozilla har uansett all grunn til å smile bredt av statistikken, ettersom den enes død blir den andres brød. For femte måned på rad vokser antallet Firefox-brukere i statistikken. Nettleseren har nå slått sin personlige rekord og ligger på 21,7 prosent markedsandel. I tillegg viser tallene at brukerne dropper pensjonisten Firefox 2.0 og går over til 3.0.

Minivekst hos miniputter

Også Chrome og Opera vokste litt på bekostning av Safari og Internet Explorer. Opera klatret til 0,71 prosent, mens Chrome ligger på 1,15 prosent.

Tallene er basert på loggene fra besøk av 40.000 nettsteder. Statistikken for operativsystem viser tendenser som underbygger Safari-tallene: Ikke overraskende har Mac OS X som sådan gått ned i bruk parallelt.

Nett-tjenester