Sanntids-3D i presentasjoner

Sanntids-3D i presentasjoner

Augmented Reality er et konsept der 3D-data integreres i en sanntids video-feed. Og nå er dette allment tilgjengelig via Google SketchUp

Googles 3D modellerings-pakke SketchUp har vist seg å være en skikkelig kraftplugg for alt fra profesjonelle til fritids-brukere. Enkel i bruk, lett å lære men likevel kraftig. Og best av alt: Gratis. Så om du pønsker på å pre-visualisere utbyggingen av kjelleren er dette midt i blinken. Eller kanskje lage en modell for en Ola-bil? Med SketchUp er dette lekende lett.

Men som andre 3D-pakker er SketchUp noe du har oppe på skjermen, og noe du kan printe ut. Men nå er det altså blitt mulig med enkle midler å smelte slike tredimensjonale modeller sammen med virkeligheten via video. Fra å være en tidkrevende og omstendelig prosess for spesialeffekt-ekspertene er det nå mulig å gjøre dette selv. Teknikken kalles AugmentedReality.

Du starter med en 3D-modell og et video-kamera. Via en markør på et ark fanger datamaskinen opp et kjent-merke som den så projiserer 3D-modellen over på. Straks denne koblingen er etablert og satt opp med riktig skala og orientering, vil endringer av markøren bli overført til modellen. Så, med andre ord, om du dreier markøren så følger modellen med.

LES OGSÅ: Google med 3D-web

Tenk deg at du har laget en modell av gamle Holmenkollen før det ble revet, og du ønsker å vise denne modellen i en presentasjon du skal holde om hoppsporten. Ved å dreie rundt på en liten markør du holder i hånden kan man via en skjerm eller en projektor se hvordan modellen ser ut fra forskjellige vinkler og ståsteder. Du har selv kontroll med fremvisningen.

For de som ikke er kjent med denne teknologien så høres det muligens noe teoretisk ut å skulle beskrive denne prosessen med ord. Men om du har sett et såkalt HUD (Heads Up Display), for eksempel i et jagerfly eller en nyere bil, så vet du hva det er snakk om. Og bilder sier som kjent mer enn ord, så vi anbefaler en titt på videoen under.

LES OGSÅ: Nytt 3D-program i åpen beta

Programvaren du trenger for å få til denne magien kalles ARplugin for Google SketchUp, og kommer fra Inglobe Technologies. Du kan laste ned en gratis beta her . En lisens koster €99 per sete (ca. 860,- kroner).

Dersom du er nysgjerrig på AugmentedReality generelt anbefaler vi å se her .

Maskinkravet er OS X 10.5 Leopard med Google SketchUp 6 eller senere. Du må ha minst en 1 gigahertz prosessor og 512 megabyte minne, et 100% kompatibelt OpenGL-grafikkort med minimum 128MB med minne. Installasjonen vil kreve 50 megabyte med ledig plass på harddisken. Et kamera kan være for eksempel det innebygde iSight-kameraet i en Apple notebook, eller et webcam med USB 2.0 tilkobling og minst 30 bps og en oppløsning på 630x480. Mer er, som oftest, bedre.

Nett-tjenester