Seks supersmarte bokmerker

Seks supersmarte bokmerker

TIPS: Bookmarklets er smarte bokmerker til din nettleser som gjør det raskere å skrive e-post, oppdatere Facebook og lagre artikler.

En såkalt bookmarklet er et smart bokmerke til din nettleser. Med det kan du utføre en lang rekke handlinger litt raskere.

I en bookmarklet er det nemlig bygd inn et lite stykke kode. Det betyr at en bookmarklet for eksempel gjør det mulig for deg å dele lenker direkte på Facebook uten at du trenger å gå til Facebooks hjemmeside.

Men det finnes mange forskjellige bookmarklets med en masse forskjellige funksjoner som blant annet kan gjøre det lettere for deg å bruke Google Reader og raskere sende smarte huskelapper til deg selv.

I denne artikkelen har vi plukket ut våre favoritt-bookmarklets for deg.

1. BookmarkQ

Med BookmarkQ kan du utheve deler av en nettartikkel og sende det til dine kolleger eller venner. Sitter du for eksempel og leser en lang artikkel, hvor det midt i den skjuler seg et godt avsnitt eller kult sitat, kan du utheve sitatet og sende en lenke.

Når mottakerne klikker på lenken, vil artikkelen bli åpnet på nettopp det stedet som du har valgt ut, og avsnittet vil være uthevet.

For å begynne å bruke BookmarkQs løsning må du gå inn på hjemmesiden www.bquot.com. Her vil du se en bookmarklet som du kan dra over i bokmerkelinjen i nettleseren din. I vårt eksempelbilde i denne artikkelen kan du se at vi har uthevet et avsnitt fra en artikkel i New York Times som vi ønsker å sende til en bekjent. Det gjør vi ved å markere avsnittet i artikkelen som vi vil dele. Heretter klikker vi på bokmerket i bokmerkelinjen, og som du kan se på bildet, popper det nå opp en liten boks med en internettadresse som vi kan kopiere og sende til den vi måtte ønske.

2. Google Readers bookmarklet

For mange er Googles RSS-leser, Google Reader, et nesten uunnværlig verktøy for å holde styr på nyhetsstrømmen i løpet av en arbeidsdag. Men når vi støter på en ny og nyttig side kan vi lett glemme å legge den til Google Reader, fordi det krever at vi først må logge inn på vår Reader-konto. Men Google har laget en bookmarklet til Reader som gjør det mulig å legge til nye sider med ett enkelt klikk i bokmerkelinjen.

For å legge bokmerket til din nettleser må du gå inn i Google Reader, klikke på tannhjulet i høyre hjørne og velge Innstillinger for Leser (Reader Settings hvis du bruker Google Reader på engelsk) og heretter Ekstrafunksjoner.

Når du har gjort det, må du bla ned på siden hvor du finner bokmerket «Abonner» som du må dra over i din bokmerkelinje.

3. Cc:To Me

Med Cc:To Me kan du sende huske-e-postmeldinger til deg selv. Du må bare registrere deg hos Cc:To Me på cctome.com . Det eneste du trenger å gi fra deg er din e-postadresse. Heretter får du et bookmarklet som du lagrer i adresselinjen.

Når du har gjort det, kan du sende e-postmeldinger til deg selv uten å måtte åpne ditt e-postprogram eller taste inn en adresse. Du trenger bare å klikke på bokmerket, hvor det deretter dukker opp et beskjedfelt som du kan skrive meldingen inn i.

4. Bit.ly

Bit.ly er en såkalt url-forkortings-tjeneste som omformer lange kompliserte internettadresser til en kort adresse som er lett å dele på Twitter eller i e-postmeldinger.

Men utover å forkorte internettadressen gir Bit.ly deg også en statistikk på hvor mange som har klikket på din lenke.

Med Bit.lys bookmarklet er det betydelig enklere for deg å forkorte en adresse. Når du er inne på en nettside du vil dele, trenger du bare å klikke på bokmerket og vips så får du opp en kortere url. Du finner Bit.lys bookmarklet ved å gå til denne adressen: https://bitly.com/pages/tools .

5. Facebook og andre sosiale medier

Facebook har også en bookmarklet som gjør det enormt enkelt å dele lenker med dine Facebook-venner.

Du finner bokmerket ved å taste denne adressen inn i nettleseren: https://www.facebook.com/share_options.php .

Er du på Twitter, kan du også bruke Twitters bookmarklet som virker på samme måte som Facebook. Du finner Twitters bookmarklet ved å gå til denne adressen: https://dev.twitter.com/docs/share-bookmarklet .

6. Instapaper

Instapaper er veldig populær som app blant iPad-brukere. Med appen kan du lagre artikler når du sitter ved din datamaskin og lese dem senere på din iPad, iPhone eller din Kindle-e-bokleser.

Det gjør du ved å legge til en bookmarklet i din nettlesers bokmerkelinje som du klikker på når du vil lagre en artikkel til senere lesning.

For å bruke Instapaper til iPad og iPhone må du kjøpe appen for 35 kroner i Apples App Store og deretter registrere deg som Instapaper-bruker.

Du finner Instapapers bookmarklet på forsiden av tjenestens hjemmeside på www.instapaper.com .

Les om: