Siste betaversjon av Firefox sluppet

Siste betaversjon av Firefox sluppet

Den aller nyeste betaversjonen av Firefox 4 er nå klar for testing, annonserte Mozilla før helgen.

I et innlegg på Mozillas blogg på fredag forteller selskapet at nøkkelfunksjoner i den nye versjonen inkluderer raskere oppstart, bedre bokmerking, og glattere og bedre visning av komplekse animasjoner.

Fullt ferdig i februar

Flesteparten av de 400 millioner Firefox-brukerne i verden vil nok velge å vente på den endelige utgaven, men de slipper å vente lenge. I en kunngjøring til Firefox-utviklere i forrige uke sa Mozillas plattformingeniør Damon Sicore at Firefox 4 sannsynligvis blir ferdig innen utgangen av februar.

LES OGSÅ:

Mozilla bekrefter App Store

Mozilla håper naturligvis at den nye versjonen vil styrke Firefox sin posisjon i nettlesermarkedet, hvor programmet enten har stått stille eller gått tilbake, avhengig av hvilke tall man velger å legge til grunn. Estimater fra StatCounter for oktober 2010 anslår at Firefox har 31,5 prosent av det globale nettlesermarkedet, mens tall fra NetApplications er mindre positive og viser at andelen som brukte Firefox falt fra 24,23 prosent i februar i fjor til 22,81 prosent i forrige måned.

I tillegg til raskere sidevisningstid og hurtigere oppstart, lover Firefox 4 at både nettapplikasjoner og spill også skal få opp farten, takket være inkluderingen av den raske SpiderMonkey JavaScrip-motoren Mozilla har tatt i bruk.

Tar det beste fra konkurrentene

Forbedringer i brukergrensesnittet består blant annet av et mer strømlinjeformet og mindre rotete utseende, altså noe i retning av Google Chrome. Den nye Firefox-knappen viser en nedtrekksmeny med alle nettleserkommandoene, og erstatter menylinja fra tidligere versjoner. Det konseptet vil brukere av Opera være godt kjent med. Panorama-funksjonen gjør det lettere å organisere og holde styr på fliker, mens App Tabs lager permanente fliker for nettsteder du besøker hele tiden.

LES OGSÅ:

Opera 11 lansert

Firefox 4 støtter et bredt spekter av nettstandarder, men de mest nevneverdige er HTML5, WebM, HD video, 3D-grafikkfremstilling med WebGL, maskinvareakselerasjon og Mozilla Audio API. Når det gjelder funksjoner er betaversjonen nå helt komplett, forteller Mozilla.

Last ned betautgaven av Firefox 4 her.

Les om: