Sjekker dine handlinger på nettet

Sjekker dine handlinger på nettet

Vi eksponerer oss stadig mer med personopplysninger og finansinformasjon på nettet. Symantec har laget egen sikringspakke for dette.

Brannmurer og antiprogrammer mot skadelig programvare beskytter oss fra prosesser som foregår på egen pc. Men vi er dårligere sikret når vi utfører en del handlinger på internett. Flere nettbankangrep ble avdekket før jul.

Dette ble stoppet av bankenes eget sikringssystem før det fikk dramatiske konsekvenser, men mer hadde vært unngått om alle bankkundene hadde hatt antivirusprogramvare og brannmur installert i pc-klientene sine. I januar kom også bankklagenemda og avgjorde hvilket ansvar banker hadde for feiltasting i nettbank.

Debatten etter dette gjør det vel klart for de fleste at man må ta ansvar selv for handel og banktransaksjoner på nettet.

Følger med

Norton Confidential søker å sikre deg når du for eksempel skal utføre en transaksjon i banken utover en vanlig sikkerhetspakke. Vi må innrømme at skepsisen var definitiv før installasjonen, for hva var egentlig vitsen med et sikringsprogram for dette?

Programmet er kjapt å installere, og enkelt å ta i bruk. Designen er en blanding av de svære, fargerike ikonene Symantec er blitt så glad i, kombinert med innstillingsvinduer med svale, speilende grafiske elementer.

Dessverre er det ikke mulig å skru av de skrikende fargene og ikonene. Spesielt for de som faktisk kjøper denne type programvare for å unngå irriterende reklame burde Symantec gjort det mulig å ha litt mer diskresjon i det daglige brukergrensesnittet.

Sjekker passordbruk

I bruk sjekker Norton hvordan du bruker sider med passord og brukernavn, de sjekker sertifikater og oppsett av web-sider, og er din automatiske livvakt som sjekker at alt går riktig for seg og er forholdsvis trygt. Under ordinær surfing merker vi lite til at applikasjonen tar ressurser, men vi merker at oppstart av web-utforskeren i vårt testmiljø er blitt noen sekunder lenger.

Om du roter deg inn i høyrisikosteder, vil antagelig tregheten i utforskeren alene varsle deg om at du er på tynn is sikkerhetsmessig, før ikoner og varseltekst gjør det.

I nettbank og annen netthandel er det lite å merke, ut over et vennlig varsel om at siden du er inne i er sikker for å sende brukernavn, passord, bankontonummer, kredittkortinformasjon, og så videre. Slik programvare kan lett minne om å ha med svigermor på shopping, men her er det mer den britiske butleren vi får assosiasjoner til.

Norton Confidential øker den opplevde sikkerheten, og ut fra vanlig bruk av internettjenester gjør den de sikringstiltakene som er logisk. Symantec vil forsøke på få produktet inn fra leverandørsiden også for å øke sikkerheten, men inntil videre gir det deg muligheten til å ta mer ansvar for å sikre deg og ditt på nettet.

Sikkerhetspakken i tillegg trenger ikke være fra Symantec/Norton. Vi testet mot flere andre antivirus- og brannmurprodukter uten syting fra Norton Confidential. Produktet er klart for Vista, og en strippet utgave er tilgjengelig som tilleggspakke for de som har Norton Internet Security 2007.

Norton Confidential

Pris: 595 kroner inkl. mva.
Leverandør: Symantec Norge AS
Web: www.symantec.no

Brukervennlighet: 9
Funksjonalitet: 8
Sikkerhet: 9