Skype skal åpne kildekoden

Skype skal åpne kildekoden

Linux-versjonen blir åpen. Men de holder sine beste kort tett til brystet.

- Ja, det utvikles en versjon med åpen kildekode til Linux.

Det skriver "Berkus" på Skype-bloggen, etter at spekulasjonene begynte å rulle på nettet.

Skype er allerede ute for Linux i beta, og kan brukes i Ubuntu, Debian, Fedora og Opensuse. Men nå vil altså Skype også åpne kildekoden av Linux-versjonen. Eller i alle fall deler av den.

Lukkede protokoller

- Å ha et brukergrensesnitt med åpen kildekode vil hjelpe oss med å komme inn i det "multikulturelle" miljøet av Linux-distroer og andre plattformer, samt hjelpe oss med å få fart i utviklingen, skriver "Berkus".

"Brukergrensesnitt med åpen kildekode"? Ja, Skype vil holde sine mest kjære hemmeligheter tett til brystet. En bruker spør om dette betyr at protokollene vil forbli lukket, mens utviklere kan bruke Skypes biblioteker til å porte systemet til andre plattformer.

- Du har rett på alle punkter, svarer "Berkus".

"Fri programvare"

- Enten er det åpen kildekode, eller ikke. Om bare brukergrensesnittet åpnes, er det hverken åpen kildekode eller fri programvare. Skype vil bare at vi skal hjelpe dem med å utvikle brukergrensesnitt uten at de må gi oss noe tilbake, skriver den kritiske bloggleseren "Mkryshen".

Berkus, som tydeligvis har en annen idé om hva friprog dreier seg om, svarer:

- Du tar feil. Skype er, og vil alltid være, fri programvare. Nå skal vi åpne opp de delene vi kan åpne opp. Jeg synes dette er en ganske bra utvikling.

Nett-tjenester