Slik blir app-butikken til Windows 8

Slik blir app-butikken til Windows 8

En hyggelig tilleggstjeneste er at små-apper skal kunne skaffes som i en smartmobil.

Samtidig med første offentlige beta av Windows 8 i februar blir også Windows Store tilgjengelig. Her skal småapplikasjoner kjent fra smarttelefonene bli tilgjengelig for nedlasting. Løsningen støtter både frie og betalbare apper.

Det er Metro-grensesnittet fra Windows Phone som er utgangspunktet for butikken. Dette flis-inndelte designet er en effektiv måte å sortere og prioritere informasjon, men blir nok en kraftig overgang for den som har vært vant til Aero-grensesnittet i Vista og Windows 7.

Fliseinndeling og gliding/rulling lik det som er kjent fra WP vil være brukergrensesnittet. Dermed er både fingerkontroll og musekontroll på plass fra start, forteller nyhetstjenesten til PC World.

For at dette skal kunne fungere ens over det hele, er det bare apper som er utviklet med Metro for øyet som vil kunne finnes og lastes ned i Windows Store. Alle apper for eldre grensesnitt vil være søkbare, men nedlasting vil foregå hos det nettstedet det lenkes til fra butikken. Dette kan både være hos Microsoft, noen av deres utviklepartnere eller faktisk hos andre applikasjonsbutikker.

En bruker som er registrert i Windows Store skal kunne skaffe seg nye apper med et par klikk. Dersom det er snakk om et kjøp, må brukeren bekrefte belastningen av registrert kredittkort med å skrive inn passordet for brukerkontoen.

Fra før er det kjent at prisene for betalapp-er i denne butikken vil kunne ligge mellom 1,49 og opp til 999,99 dollar, mellom 8,75 og 5 900 norske kroner før moms. Hos Apple App Store er det tre apper som selges til denne maksimale prisen, som med norsk moms blir rundt 7 000 kroner. Microsoft kommer til å ta 30 prosent provisjon for hver applikasjon, som er det samme som Apple tar. Provisjonen vil synke til 20 prosent om salget overstiger 25 000 dollar, eller cirka 147 000 kroner.