Slik lager du gode presentasjoner

Slik lager du gode presentasjoner

- Ikke bruk for mye farger, og styr unna kakediagrammer!

Yggdrasil er den årlige konferansen innen brukergrensesnitt og brukerdokumentasjon arrangert av Den Norske Dataforeningen. I år går Yggdrasil av stabelen for tolvte gang.

- Hvis du dekorerer data, så forvrenger du budskapet, sa Stephen Few under åpningsforedraget mandag.

Few er regnet som en internasjonal størrelse innen visualisering av data og har skrevet en rekke bøker om emnet, blant annet bestselgeren ”Show Me the Numbers: Designing Tables and Graphs to Enlighten”.

Skrekkeksempel

Det verste eksempelet Few henviser til en tredimensjonal oversikt over den økonomiske utviklingen med forskjellige farger på kurvens sider og en sterk bakgrunnsfarge hvor utvikleren har gjort den fundamentale feil å presentere månedene alfabetisk. April, etterfulgt av august og desember gir meningsløs informasjon.

- Det er viktig å lære enkle ferdigheter. Stolpediagrammer er bedre enn kakediagrammer. Det er altfor enkelt å lyve med grafikk, mener Few.

En rekke stolper viser forskjeller i størrelse på en god visuell måte. De samme dataene i et kakediagram sier veldig lite. Farger og kakestykker skal måles mot hverandre. Det er ikke lett å se forskjeller med mindre de er betydelige.

Lyve med statistikk

I 1954 kom den grunnleggende boken av Darrell Huff: "How to Lie with Statistics". En av de viktigste lærdommene er forvrengningen av forskjeller i data presentert i stolpediagrammer. Små forskjeller gjøres store ved å skjære bort mesteparten av stolpene.

- Tabeller virker fordi verdier er presise. En tabell uten bakgrunnsfarge er lettere å lese enn en tabell med farger. Skal farger brukes må de være svake, for ikke å forstyrre budskapet, understreker Stephen Few.

Siden synet er den dominerende sansen må all presentasjon ta hensyn til dette. 70 prosent av alle sanseuttrykk kommer fra synet. Vi opplever at lyset kommer ovenfra. Derfor skal de viktigste informasjonen presenteres i øverste venstre kvadrant. Den nederste kvadranten av et bilde er den vi minst legger merke til.

Hjerne og øyne

Kunsten er å finne frem til den rette balansen mellom øyne og hjerne.

Derfor er en kurve over omsetning i kombinasjon med siste periodes omsetning uttrykt i tall et svar på balansen mellom hjerne og øyne.

- Forskning viser at selv om vi mennesker er flinke til å bearbeide er vi ikke flinke til å holde på data. Vi kan kun klare tre ting samtidig. Derfor trenger vi hjelpemidler. Opprinnelig var det papir og penn. Nå er vi avhengig av datamaskiner, sier Few.

Nett-tjenester