Slik lurer du skyen

Slik lurer du skyen

Med Joukuu kan man administrere flere Google Docs-, Dropbox- og Box-net-konti fra ett og samme program.

Bak dette programmet med det merkelige navnet, skjuler det seg ikke en finsk ku, men verdens mest avanserte sikkerhetskopierings-program. I hvert fall om vi skal tro selskapet bak programmet.

Lagring i nettskyen er virkelig i støtet for tiden. Det er kanskje ikke så rart: tjenester som Dropbox, Box og Google Docs gjør at lokal lagring er blitt helt ut. Kanskje en pådrivende faktor er at de beste lagringstjenestene er gratis. Det er tross alt ikke den store plassen man trenger til viktige dokumenter. De som har behov for mer plass og som ikke vil betale for dette, unngår plassproblemene ved å opprette flere konti hos de nevnte tjenestene. Det er flere ulemper med dette.

Både Dropbox og Box har tettet dette «smutthullet» ved å knytte en bruker per installert klientprogram. Har man flere konti, må man ty til andre metoder hvis man ønsker å benytte seg av denne ekstra lagringsplassen: virtuelle maskiner, nettlesere og så videre. Alternativt, kan man benytte seg av Joukuu. Ideen bak Joukuu er slå sammen flere Google Docs-, Dropbox- og Box-konti og administrere disse fra ett og samme program.

Ryddig grensesnitt

Det første som slår oss etter at programmet er installert, er hvor pent og ryddig verktøyets brukergrensesnitt er. Etter noen dager med testing går det opp for oss at designen er ikke bare lekker, den er funksjonell også.

Vi har langtidstestet Lite-utgaven av Joukuu. Denne utgaven er, som navnet kanskje indikerer, gratis og kommer dessverre med en god del begrensninger. Etter vår mening har utviklerne kuttet så kraftig i verktøyet at det fremstår som nærmest ubrukelig sammenliknet med betalutgaven, Joukuu Plus. Kanskje ulikt andre verktøy vi tester fra tid til annen, skiller betalutgaven seg mye fra gratisutgaven. I betalutgaven får man tilgang til essensielle funksjoner som sammenkobling av et ubegrenset antall konti, en svært god søkefunksjon, mulighet til å dele filer og mapper direkte fra klientprogrammet og en rekke andre administrative funksjoner. Funksjoner vi gjerne skulle ha sett i gratisversjonen.

Om Joukuu er verdens mest avanserte sikkerhetskopieringsprogram vet vi ikke, men det er ingen tvil om at det er nyttig og enkelt i bruk. Er du en flittig bruker lagringstjenester som befinner seg i skyen, er det vanskelig å tenke seg hvordan du klarte deg uten dette programmet.

Joukuu Lite

Pris: Gratis / ca. 300,- inkl. mva.
Internett: Joukuu.com

Les om: