Slik skal Opera forandre fremtiden

Slik skal Opera forandre fremtiden

Satser hardt på nettlesere for tv og avslører siste nytt om Opera 11.

Opera 11 vil bli lansert med såkalte extentions, utvidelser, som gjør at en kan lage små webbaserte snutter som tilfører nettleseren ny funksjonalitet.

Opera har lenge hatt støtte for selvstendige nettlesertillegg, kalt widgets, men konkurrenter som Internet Explorer har støttet extensions, også kalt plug-ins, siden versjon 5 kom i 1999. Også Firefox og Chrome har lenge støttet slike.

Ellers er det klart at Opera Mobile kommer for Android straks, etter at Opera Mini ble klart for Googles mobile operativsystem i sommerferien.

På Opera Mobile skal skrolling, zooming (kjent som «pinching» på de smarteste smarttelefonene) og generelt hele det grafiske brukersnittet etter hvert bli sømløst ettersom Opera ønsker å integrere den mobile nettleseren med maskinvareakseleratoren.

Og siste nytt fra Opera på produktsiden er at selskapet også satser på å ta tv-en med storm.

Spådommer

I dag har den norske nettleserprodusenten samlet et internasjonalt pressekorps i Oslo for å fortelle om seg selv, sine produkter, det åpne internett og fremtiden.

- Teknologi blir en naturlig utvidelse av hodet. Det er en virkelig «game changer», sa administrerende direktør Lars Boilesen innledningsvis på konferansen Opera har valgt å kalle Up North Web.

Så kom han med noen spådommer for fremtiden:

  • Apps blir webbaserte
  • Det kommer aldri til å oppstå noe monopol innen operativsystemer på mobiltelefonen
  • Proprietær teknologi vil dø
  • I 2015 vil antallet mobilsurfere gå forbi desktop-surfere, særlig på grunn av utviklingsland der pc-penetrasjonen er dårlig. Mange av disse, for eksempel indere, vil bruke Opera
  • For folk flest blir operativsystemet irrelevant – folk vil ikke bry seg
  • Om 10 år er alt du trenger en nettleser

- Nye ideer fødes hver dag, de er rundt deg over alt, sa Boilesen, før han ga ordet til Operas utviklingssjef Christen Krogh.

Tv-surfere

Krogh trekker frem at det er tre trekk man snakker om mår man snakker om web. Det er tre skjermer, tre bølger. Den ene er pc-er, den andre mobile enheter og den tredje tv-skjermer.

- Vi jobber med en rekke store tv-leverandører for å bygge inn Opera i disse, sier han, og peker bokstavelig talt på en tv-skjerm med en Opera-nettleser på.

Krogh gir en kjapp demonstrasjon og trykker på fjernkontrollen.

- Fra en liste av webapplikasjoner, til listen i selve webapplikasjonen med innhold, forklarer Krogh mens han trykker.

På tv-en vil nettvideo stå sentralt.

På mobilen har Opera en del på blokka. Les videre på neste side!

Les om:

Nett-tjenester