Slik skal Opera ta markedsandeler

Slik skal Opera ta markedsandeler

Desktop-versjonen av Opera 11 skal få deg til å bytte nettleser.

- Desktop er svært viktig for Opera, innovasjoner skjer gjerne først der. Det har alltid vært viktig, og vil bli enda viktigere fremover, sier Tor Odland, informasjonssjef i Opera.

I dag lanseres Opera 11 i ferdig utgave for pc, Linux og Mac. Det skjer i sterk konkurranse med blant andre Internet Explorer, Firefox og Chrome.

Timingen gjør ikke konkurransen noe mindre sterk – i januar satser Mozilla på å lansere Firefox 4.0, Microsofts Internet Explorer 9.0 er kommet i beta og ligger like rundt hjørnet, og Google har nylig lansert Chrome 8 i stabil beta og jobber iherdig med Chrome 9.

Opera er en bautastein på mobil og gjør det bra på andre enheter, som for eksempel tv-er, men er på verdensmarkedet en underdog i desktop-verden. Det er dette de håper å få endre på med Opera 11.

- Opera 11 er svaret på at internett har blitt mer og mer komplekst. Folk gjør mer og mer i nettleseren, alt fra applikasjoner til underholdning. Opera 11 en komplett nettleser slik internett er i dag, sier Odland.

Faneorganisering

Han har tatt med seg produktsjef for Opera Desktop, Hanne Norstrøm, til Computerworld for å fortelle hvordan Opera skal hevde seg i konkurransen. Et av kortene de satser på, er selve funksjonene. Blant de nye funksjonene trekker Norstrøm blant annet frem fanestabling, en videreutvikling som skal gjøre fanesurfingen enklere å forholde seg til.

- Det blir fort mye faner. Vårt hovedfokus er at dette ikke skal gå utover ytelse, uansett hvor mange. Du kan også samle dem i grupper, sier Norstrøm.

- Men dette er også en funksjon som kommer i Firefox 4?

- Vår er annerledes bygget opp. Vi har hatt fokus på enkelt brukersnitt. Det er enkelt og kjapt.

Leso gså:

Innfører fanestabler i Opera 11

Ifølge Norstrøm har Operas faste fanskare satt pris på den nye funksjonaliteten, og også kommet med forslag til ytterligere forbedring og videreutvikling gjennom alfa- og beta-fasen til Opera 11.

Adressebarendringer

Det har også skjedd endringer i adressefeltet. Du kan søke direkte fra der du vanligvis skriver nettadresser, og det har blitt mer informativt ved at det for eksempel dukker opp en merkelapp om du surfer på en beskyttet side, og ved å klikke på merkelappen kan du få informasjon hva slags type sertifikater det er snakk om.

Og om Opera Turbo er på, kan du få informasjon ved å klikke på merkelappen om hvor mye som er komprimert. Såkalte pintabs-snarveier har blitt mindre i størrelsen. Selve adressen du surfer til fremstår også i forenklet form til du klikker på den. Http://www.idg.no/computerworld/karriere/article187976.ece?curPage=2 vil for eksempel se ut som http://www.idg.no/computerworld/karriere/article187976.ece, men blir altså http://www.idg.no/computerworld/karriere/article187976.ece?curPage=2 igjen idet du klikker på baren.

- Vi har jobbet med å gjøre feltet litt lettere, sier Norstrøm.

Installasjonssystemet har blitt 30 prosent mindre, et viktig moment for de som sitter der linjene ikke nødvendigvis er for bra. Det er som vanlig et eget installasjonssystem, for Opera er det viktig at folk ikke faller fra fordi det er for mange steg i installasjonsprogrammet.

Valgfri Flash-avspilling

Når vi snakker om folk som sitter på linjer som ikke er altfor bra, har Opera 11 også noe som kalles Plugin-on-demand, som gjør at for eksempel Flash ikke lastes med mindre du aktivt velger å laste inn akkurat den Flash-applikasjonen, ved å klikke på en knapp for å spille den av.

- Fint om du er på hytta, kommenterer Norstrøm.

På hastighet har også Linux-Opera fått et løft. Her er hastigheten økt med 15-20 prosent på selve nettleseren.

For de ultrakjappe er Mouse Gestures fremdeles til stede. De som bruker dette aktivt er ifølge Opera godt fornøyde, men selskapet innrømmer at det kan være et stort skritt å ta funksjonen i bruk for mindre teknisk kompetente brukere. Derfor har de nå lagt inn en guide-funksjon som skal hjelpe folk.

- Mouse Gestures – er det fremtiden?

- Det er eksempel på en funksjonalitet der når du først blir glad i den og vil ha den. Det gir en lojalitetsskapende effekt. Funksjonen øker effektiviteten og flyten i arbeidet. Men det er kanskje ikke akkurat fremtiden, sier Odland.

- Det er kanskje en liten del av en større endring innen navigasjon, sier Norstrøm.

Utvidelser

De to fremhever også at den kan tilpasses, i likhet med en lang rekke andre Opera-funksjoner.

- Det meste du ser i Opera kan endres på. Vi forsøker å holde nettleseren som ren som mulig, men samtidig tilpasningsdyktig, sier Norstrøm.

- De siste 3-4 årene har vi brukt på å gjøre selve funksjonaliteten synlig, slik at du ikke får det komplekse rett i fjeset når du laster den ned for første gang. Men Opera kan tilpasses hvis du vil, skyter Odland inn.

De to ønsker også å fremheve såkalte extensions. Konkurrenter som Firefox har et forsprang her, men duoen understreker at Opera har hatt mye innebygget funksjonalitet. De anslår at 40-50 prosent av Firefoxs topp-innstikkprogrammer har ligget naturlig innebygget i Opera.

- Extensions er for folk som i større grad vil tilpasse bruken, sier Norstrøm.

Etter at Opera 11 ble lansert i henholdsvis alfa og beta-versjon, er det allerede dukker opp 200 ulike extensions, og folk har lastet ned 1,3 millioner av dem.

- Andre nettlesere har hatt dette en stund. Vi har også hatt muligheten med widgets, men det blir en litt annerledes bruk, sier Odland, før Norstrøm eksemplifiserer extensions ved å vise frem en oversetter-extension, som via et museklikk oversetter nrk.no til engelsk.

- En annen fordel med å ikke har kommet med dette før, er at vi har fått sett litt hva andre extensions har gjort bra og dårlig, for eksempel med tanke på ytelse. Vi mener vår arkitektur er bra og at den tåler tung bruk, sier Norstrøm.

Så nettleseren er altså ikke noe dårlig produkt. Nå gjenstår bare å få brukerne til å bytte. Fra før kaster 50 millioner nye brukere seg på Opera-toget hver måned, og selskapet er godt fornøyd med det, men vil jo som seg hør og bør ha flere. Hvordan skal de få dette? Les mer på neste side!

Les om:

Nett-tjenester