Snart videokonferanser i 3D

Snart videokonferanser i 3D

Star Wars-teknologi er på vei til å bli virkelighet. Flere jobber nå med tredimensjonale videokonferanser.

Har du sett Star Wars-filmen der R2D2 projiserer prinsesse Leia i miniatyr, og hun sier «Help me, Obi-Wan Kanobi, you’re my only hope»? Avskrev du det som 80-talls science fiction-oppspinn på lik linje med flyvebilene og tidsreisene i Tilbake til fremtiden-filmene? Det må du nå revurdere.

Slik tredimensjonal representasjon har nemlig blant annet kommet i en slags tidlig prototype ved et amerikansk universitet. Planen er at det på sikt kan brukes i realistiske videokonferanser der du kan stirre personen du snakker med dypt inn i vedkommendes vakre, tredimensjonale øyne.

Teknologien er imidlertid ikke helt på det nivået ennå. Forskerne ved det militært finansierte Institute of Creative Technologies ved University of Southern California har så langt fått til å vise frem et flimrete tredimensjonalt sort/hvitt-ansikt flytende i en glassboks, overført live.

Teknologien ble vist frem på Army Science Conference i Orlando forrige uke, og ga ifølge Gouvernment Computer News et realistisk dybdebilde mens du gikk rundt det.

Cisco også på 3D-kjøret

Men også kommersielle aktører tenker tredimensjonalt. Cisco er også i gang med eksperimentering.

- Dette er noe vi jobber med på forskningsstadiet nå, sier Nils Ove Gamlem i Cisco Norge.

Cisco har foreløpig ingen kommersielle produkter tilgjengelig, men selskapet har derimot også enkelte prototyper.

I fjor hadde Cisco en konferanse med direktør John Chambers og Marthin De Beer på scenen, begge i full figur. Dette til tross for at De Beer på det tidspunktet i praksis var over 2000 kilometer unna Chambers.

Se video under

- Det benyttes laserteknologi. Det ser ut som han står på scenen og du får inntrykk av at han er tredimensjonal, sier Gamlem med henvisning til overnevnte video.

Man kan kanskje si det ser imponerende ut, men det ser like fullt ikke hundre prosent vaskeekte ut. Noe av utfordringen med å lage en helt realistisk projeksjon er båndbredde, ifølge Gamlem.

- Det krever noe vanvittig båndbredde om du skal kunne gå rundt personen og beskue vedkommende i 3D i god kvalitet og riktig størrelse. Opptil 100 gigabyte per sekund i rådata om det skal gi samme opplevelse og kvalitet som vi i dag har i 2D, sier han.

- Skal dette være praktisk gjennomførbart så krever det mye av infrastrukturen, selv om det selvfølgelig vil krype ned i størrelse når det komprimeres med kodeker, sier Gamlem.

Videokonferansekonkurrent Tandberg ønsker ikke å fortelle om de leker med tanken om 3D-konferanser.

Med spinnende dings

For universitetet i Sør-California sin del fungerer teknologien med den flimrende direkteoverførte sort/hvitt-videoen slik: En kvinne filmes mens hun belyses av strober. Strobene kaster et rutenett på kvinnen for å hjelpe det tilhørende programmet å konvertere ansiktet hennes til 3D med naturtro dybde og tekstur.

På demonstrasjonen hos Army Science Conference brukte instituttet en projektor som sendte 4320 bilder i sekundet. Bildene ble projisert på en spinnende innretning med to blanke overflater av børstet aluminium. Ved å bruke forskjellig bilde avhengig av hvor spinnedingsen var i rotasjonen, ble det totalt 30 bilder i sekundet per vinkel, hvilket utgjør normal videohastighet.

Paul Debevec, en av institutts forskere, sier teknologien tidligere har blitt brukt i filmer som Spiderman for å putte ansiktsutrykk fra skuespillere på digitalt animerte figurer. I de tilfellene har det vært det snakk om mer detaljerte modeller i farger, men forskjellen er at disse ikke har foregått live.

Denne 3D-teknologien er riktignok ikke helt R2D2 ennå, men hvem vet? Kanskje foregår fremtidens pressekonferanser med Mette-Marit på denne måten, direkte overført til slottet fra Skaugum.

Nett-tjenester