Snur internett på hodet

Snur internett på hodet

ICANN utvider internettet med alle mulige toppdomener, som .hotel, .sex og .paris.

Snart åpner internett for alle mulige toppdomener. Domeneorganisasjonen ICANN har bestemt seg for å slippe den stramme organiseringen av verdensveven, og gir grønt lys for alle typer toppdomener. Dette omtales som den største endring på nett på 40 år.

Inntil nå har ICANN holdt tøylene stramt. I starten var det bare landedomener, som .no og .se, i tillegg til noen få generelle domener som .som og .org. De siste årene har dette blitt utvidet med noen spesifikke toppdomener som .biz,, .mobi, .eu og .asia.

Men nå skal alle kunne registrere et hvilket som helst toppdomene. Det betyr en nesten uendelig forstørrelse av internett.

- Potensialet er enormt. Dette representerer en helt ny måte for mennesker å ytre seg på nettet, sier Paul Twomey, sjef i ICANN.

Ingen grunn

Det er ingen begrensninger på hva som kan brukes som toppdomene, akkurat som man har frihet til å velge første delen av domenenavnet. Noen toppdomener vil fort se lyset, som .sex og .hotel, .food og .health. Men det er mulig å bruke et navn, som .olanordmann, eller .hvasomhelst.

- Det er ingen teknologisk grunn å begrense antallet toppdomener lenger, er forklaringen fra ICANN.

Det vil derimot være en stor begrensing. Det koster penger, og sannsynligvis en god del. Det ser ut at minstepris for et nytt domene er 60 000 euro, eller 475 000 kroner. I tillegg vil ICANN jobbe hardt for å få gode rutiner og innmeldingsprosedyrer for å unngå alt for mye kaos.

Ikke alle mener dette er en god løsning.

- Det blir dyrt og unødvendig. Det vil også skape store problemer for bedrifter som må kjøpe uendelig mange domenenavn for å sikre navnet sitt på nett, sier Geoff Wicks til BBC.

Det nye systemet vil tre i kraft fra i starten av 2009. I tillegg vil det bli mulig å bruke andre skriftspråk, som kinesisk, russisk, Hindi, Arabisk og Japansk.

Les om:

Nett-tjenester