Spotify: Den perfekte musikktjenesten?

Spotify: Den perfekte musikktjenesten?

Hva sier du til gratis musikk uten noen form for begrensninger? Spotify har på kort tid blitt musikktjenesten som «alle» vil ha, men som få får tilgang til.

Ingressen over lyver litt. Sannheten er at alle kan få tilgang til Spotify dersom de er villig til å betale for det (se nederst for pris). Men man kan også få gratis tilgang til tjenesten. Det krever at man har en gyldig invitasjon å vise til. Problemet er at invitasjoner er vanskelig å oppdrive fordi de blir delt ut tilfeldig til tilfeldige brukere. Den gode omtalen som tjenesten har fått av både media og andre brukere har gjort at invitasjoner til tjenesten er blitt en svært ettertraktet vare på Internett.

Hva er Spotify?

Spotify er navnet på en populær (svensk) musikktjeneste som lar deg få tilgang til svært mye musikk. Man kan på en måte si at det er som å ha tilgang til hele Itunes-butikken direkte fra pc-en. Du kan spille av sangene som man har tilgang til, så mange ganger du vil. Det eneste du ikke kan gjøre, er å laste ned sangene, fordi Spotify er musikkstreamingtjeneste.

Hvordan er det mulig?

Da vi først hørte om tjenesten virket det nærmest for godt til å være sant. Etter nærmere undersøkelser viser deg seg at Spotify har musikkbransjens velsignelse.

Lisensmodellen minner oss mye om den samme lisensmodellen som Nokia tilbyr til sine musikkmobilkunder: gratis tilgang til all musikk som tjenesten kan tilby i ett år. Bortsett fra at Spotify ikke går ut på dato. Det er et samarbeid med musikkbransjen. Sistnevnte gruppe anser tjenesten for å være trygg fordi den ikke lar deg laste ned noe som du kan distribuere videre. Selskapet bak tjenesten planlegger for øvrig å tjene penger på tjenesten ved å vise reklame i selve musikkspilleren.

Tjenesten i bruk

Tjenesten krever registrering. Det tar i underkant av 30 sekunder. Når dette er på plass, trenger du å laste ned et avspillingsprogram som lar deg få tilgang til selve tjenesten. Når programmet er ferdiginstallert (en enkel prosess for øvrig), trenger du å logge deg inn, før du kan ta tjenesten i bruk.

Vi lettet litt på smilebåndet da vi logget inn for første gang. Avspillerprogrammet er så godt som en direkte kopi av Apples populære Itunes musikkspiller. Det trenger nødvendigvis ikke å være en negativ ting. Etter vår mening bidrar dette til å gjøre det enkelt å komme i gang med tjenesten. Spesielt for de som har benyttet Itunes før – og det er som kjent mange.

De aller fleste funksjonene fra Itunes finnes også i Spotify. Programmet er veldig søksentrisk, det vil si, det er lagt opp til at du skal søke, og ikke bla så mye.

Liker du radiotjenester som Last.fm som foreslår musikk fra artister basert på din musikksmak, kan du glede deg over at Spotify også tilbyr dette.

Det flotte med Spotify er at det er en sosial tjeneste. Det vil si at du enkelt kan dele spillelister og musikk med andre venner som også har tilgang til tjenesten. Videre har tjenesten også en radiofunksjon som fungerer som musikktjenesten Last.fm eller Pandora (som ikke lenger fungerer i Norge). Radiofunksjonen forsøker hele tiden å komme med musikkforslag basert på de artistene du liker, og den treffer overraskende bra.

Da vi sammenliknet Itunes med Spotify oppdaget vi at mange av de samme artistene og sangene som dominerte topplistene i Itunes Store, også dominerte topplistene i Spotify. Ja, verden har samme smak.

Konklusjon

Spotify er en musikktjeneste med få feil. Det er lekkert. Det er enkelt og det er sosialt. Vi synes også at det er positivt at tjenesten fungerer på både Windows, Mac og Linux (krever Wine).

Man kan alltids kritisere utvalget for å ikke være godt nok eller at kvaliteten ikke er bra nok – men man må dømme tjenesten for hva den forsøker å være. Og vi er ikke i tvil om at både kvalitet og utvalg er godt nok for de aller fleste. I hvert fall om man har fått tilgang til tjenesten gratis. Men så var dette med å få en invitasjon til tjenesten da. Anbefales!

Les om: