Stor nedgang i it-tjenester

Stor nedgang i it-tjenester

Både it- og prosjekttjenester gikk tilbake i 2009, men IDC forventer god vekst frem til 2014.

Norge kom seg gjennom finanskrisen bedre enn fleste vesteuropeiske land i 2009, med en nedgang i bruttonasjonalproduktet på bare 1,9 prosent.

Likevel gikk markedet for it-tjenester ned med 3,1 prosent, ifølge den nye IDC-rapporten Norway IT Services 2009.

- Krisen ble kalt finanskrisen, men de verste effektene så vi i andre sektorer, som innen industri. Grunnet høye oljepriser og en relativt lite utsatt posisjon innen industrien, holdt Norges bruttonasjonalprodukt seg godt, noe som begrenset nedgangen på tjenestemarkedet, sier Nils Molin i IDC i en pressemelding.

IDC forventer at markedet vil stabilisere seg og vokse i andre halvdel av 2010.

Til sammen var det norske it-markedet verdt 27,5 milliarder kroner i 2009, og forventes å vokse med en årlig rate på 2,8 prosent til en verdi på 31,5 milliarder i 2014.

Økning i prosjekttjenester

I tillegg til en nedgang i det overordnede tjenestemarkedet gikk markedet for prosjekttjenester tilbake med 3,5 prosent.

I en annen rapport, Norway Project Services 2009, skriver IDC at det samlede norske markedet for prosjekttjenester i 2009 var verdt 9 milliarder kroner.

Ifølge analysebyrået vil markedet stabilisere seg og vokse i andre halvdel av 2010. Fremover forventes markedet å vokse med 3,2 prosent årlig til en verdi på 10,5 milliarder kroner in 2014.

- Kunder kuttet ned på skjønnsmessige investeringer som et svar på finanskrisen som rammet hele den vestlige verden. Fortsatt sterke offentlige investeringer i it-prosjekter var imidlertid ikke nok til å gjøre opp for ut nedgangen i andre sektorer, som for eksempel industri, sier Molin.