Store skjermer gir ikke økt nettbruk

Store skjermer gir ikke økt nettbruk

Sony, HTC, LG og Samsung har alle laget telefoner med store skjermer denne våren. Det kan være risikabelt.

I en fersk rapport fra Flurry Analytics viser det seg nemlig at selv om store smartmobiler selger bra, gir det seg ikke utslag i mer nettsurfing. Slike enheter som også kalles hybrid-mininettbrett har skjermer mellom 5 og 6,9 tommer.

Slike enheter er svært populære i Norge. Både Samsung Galaxy Note og Note II på 5,3 og 5,5 tommer har vært inne på salgstoppen hele det siste året. Netcom meldte at Xperia Z på fem tommer i mars debuterte rett inn på topp ti-salgstoppen allerede første måned i salg i Norge.

Markedsførere vil gjerne kalle slike hybrider mellom smartmobiler for mini-nettbrettene for «phablets» på nordamerikansk, men «fonbrett» vil neppe slå an i Norge. Det bør ingen være lei seg for.

Merkbart i salg, ikke merkbar nettbruk

Det var forventet at disse skulle tas i bruk som minisurfebrett der brettene på mellom sju og ti tommer ble for store. Det viser seg imidlertid at storsurferne bruker smartmobiler med gjeldende standardformat mellom 3,5 og 4,7 tommer. Der finner man mange på toppen av salgslistene også i Norge, som Samsung S-familien og Sony Xperia Go og V.

De utgjør to tredjedeler av alle enheter og samme andel av all trafikk som Flurry registrerer i løpet av en måned.

Selskapet hevder de måler trafikken fra totalt en milliard slike smarte enheter, melder nyhetstjenesten til Computerworld.

Storforbrukerne bruker større nettbrett

Større nettbrett mellom sju og ti tommer utgjør sju prosent av alle enheter, men hele tretten prosent av all trafikk og alle app-transaksjoner.

Hybrid-mininettbrett utgjør to prosent av enhetene, men snodig nok er datatrafikken knapt målbar.

Tallene tyder på at nettbrettene tar bruksandeler fra hybrid-mininettbrettene og fra de minste smartmobilene og mobiletelefonene med skjermer under 3,5 tommer.

Spillebrettene

De store nettbrettene brukes mest til spill. De ordinære telefonene deler topptrafikkene mellom videostrømming, spill og boklesing.

Flurry mer enn antyder at hybrid-nettbrettene fort kan bli en kortvarig hype som kommer til å gi seg når nyhetens interesse for en ny dings dabber av.

Ny megastor familie

Dette kan være dårlig nytt for Samsung. Deres Note-modeller har fått æren for å ha modnet hybrid-markedet. Nå går det sterke rykter om at verdens største mobilprodusent jobber med en egen produktfamilie som ikke skal bære Note-navnet.

Selskapet har for øyeblikket mobiltelefoner, smartmobiler, mini- og ordinære brett i så godt som alle skjermformater fra 3 til 11 tommer. Samsung lanserte en ny Note 8, med 8 tommers skjerm, under mobilkongressen i Barcelona i februar. Note-familien har som særtrekk at deres nettbrett alle har en innebygd smart digitalpenn med smal spiss.

Den nye storfamilien Galaxy Mega skal i starten ha to nye familiemedlemmer. En smartmobil på 5,8 tommer og en på 6,3 tommer er ventet lansert i juni. Andre detaljer er ikke kjent, men det er grunn til å tro at telefonfunksjonene prioriteres og at de dermed ikke vil ha innebygd digitalpenn.

Nett-tjenester