Streaming-pengene strømmer inn

Streaming-pengene strømmer inn

Streaming av musikk over nettet begynner å bli mainstream, som har doblet bransjeinntektene per lytting.

Ifølge Dagens Næringsliv får artister og plateselskaper omtrent dobbelt så mye per «streamet» låt nå i forhold til det de fikk for ett år siden.

Da musikktjenestene Wimp og Spotify først ble lansert ble de hardt kritisert av musikkbransjen. For selv om artistene var enige om at katalogen deres ble mer tilgjengelig, så var det lite kroner som kom inn.

Les også.

Norsk plateselskap dropper Spotify

Dette er i ferd med å endre seg, mener Marte Thorsby, leder i bransjeorganisasjonen Ifpi .

Flere streamer

Årsaken bak endringen er at sammensetningen i strømming-publikumet har endret seg. Strømming er ikke lenger for en forholdsvis liten gruppe musikkglade mennesker, men er i ferd med å bli mainstream.

- De som først omfavnet streamingtjenestene og betalte sine 99 kroner per måned for abonnementet var musikk- og teknologientusiaster som hørte veldig mye på musikk. Hver streaming ble tilsvarende billig, sier Thorsby til DN.

Nye kunder betaler fortsatt sine 99 kroner i måneden, men bruker tjenesten mindre enn de som var først ute med å omfavne musikkstrømming. Dermed blir hver enkelt låt mer verdt enn de var for ett år siden.

Tall fra Ifpi viser at strømmingsomsetningen for i fjor økte med hele 73 prosent i folhold til året før. Totalt lå strømmingomsetningen i fjor på 247,7 millioner kroner, mer enn inntektene fra cd-salg.

Inkluderes i hitlister

Fra i fjor begynte Ifpi å ta streaming med i beregningen når når hitlistene skal organiseres. Da ble organisasjonen møtt med et par utfordringer. Blant annet måtte man bestemme hvor mange strømminger som skulle tilsvare ett kjøp av en singelplate.

- Dette endrer seg hele tiden. For ett år siden måtte det ett sted over 300 streams til for å tilsvare verdien av en singel. I dag er dette tallet kraftig redusert, og det faller stadig, sier Thorsby til DN.

Ifølge DN er det snakk om en halvering, men Thorsby oppgir ikke nøyaktige tall.

Streaming må også bli en del av beregningsgrunnlaget for platebransjens trofeer for høye salgstall, mener Thorsby, men har foreløpig ingen løsning klar.

Streaming/strømming

Spotify er en svensk streaminstjeneste som startet i 2008. De har rundt 3 millioner abonnenter i syv land.

Wimp er en norsk streamingtjeneste fra Aspiro (hvorav Scibsted eier de fleste aksjene), Platekompaniet og Telenor. Tjenesten ble lansert i 2010, og har rundt 350.000 brukere.

Streaming er i denne sammenheng nettjenester hvor brukere betaler for tilgang til digitale mediabibliotek på nett. Oftest musikk, men det finnes også streaming for video og tv. Mediet spilles over nett, og innholdet lagres ikke på brukerens datautstyr. Men streaming i seg selv trenger ikke nødvendigvis koste penger, Spotify kan eksempelvis også benyttes gratis via en reklamefinansiert løsning.

Nett-tjenester