Superrask Javascript i ny Firefox

Superrask Javascript i ny Firefox

Ny teknologi kan gjøre Javascript-applikasjoner dobbelt så raske i Firefox 3.1.

Mozillas nye versjon av Firefox, versjon 3.1, vil ha en funksjon som de kaller "Tracemonkey". Funksjonen skal øke ytelsen på Javascript-applikasjoner dramatisk, melder Cnet.

LES OGSÅ: IE holder stand mot Firefox

Det Tracemonkey gjør, er at den kompilerer Javascript-koden til maskinkode. Applikasjoner som for eksempel Gmail kjøres dermed på maskinen din på samme måte som vanlige programmer blir kjørt. Når maskinen kan lese maskinkoden direkte, i stedet for å gå gjennom en "oversettelse", øker hastigheten kraftig.

Sunspider Javascript-testen viser at ytelsen går opp 83 prosent. Andre tester viser at for eksempel justering av kontrasten på et bilde tar 100 millisekunder i stedet for 700 millisekunder. På noen områder gjør Tracemonkey jobber opp mot 40 ganger raskere enn den Firefox-versjonen som er ute nå, og alt i alt skal ytelsen bortimot dobles med den nye teknologien.

Samtidig som hastigheten blir bedre, utvider også mulighetene seg. Mike Shaver i Mozilla forteller Cnet at også bildebehandling og 3d-grafikk nå blir lettere å få til i Javascript. Også mobile enheter skal dermed i større grad kunne bruke Javascript.

LES OGSÅ: Firefox skal få videostøtte

Den nye funksjonen er allerede med i utviklerversjonen, og Tracemonkey vil komme med i den nye betaversjonen av nettleseren. Den ferdige versjonen av Firefox 3.1 vil sannsynligvis bli sluppet i slutten av året.

Nett-tjenester