Supervekst for videomygg

Supervekst for videomygg

Minibedrift går i strupen på gigantene i kampen om videokonferansekundene. Vekst så langt i år: 500 prosent.

- Vi lever som vi preiker, sier daglig leder i videokonferansebedriften Meetcon, John Olav Teige.

Den knapt to år gamle Notodden-baserte minibedriften han er leder for konkurrerer med sine seks ansatte mot giganter som Tandberg, Cisco og Polycom. Selskapet er ikke mindre ambisiøst enn at det retter seg mot de mellomstore og store kundene.

- Det er som David mot Goliat, sier Teige.

Han sitter i et møterom sentralt i Oslo. Her er han og én til fra bedriften stasjonert. Ellers består Meetcon av én på et kontor i Stockholm. Femti prosent av staben, altså tre personer, holder hus på hovedkontoret i Notodden.

I dag er teknologisjef i selskapet, Bjørn Tore Mykland, med på møtet. Direkte inne fra Notodden. Det er det Teige sikter til når han sier «vi lever som vi preiker».

- 70 – 80 prosent av våre møter foregår slik. I går hadde vi styremøte via videokonferanse med styrelederen som har bosatt seg i Luxemburg, sier Teige.

Overbeviste BKK

Det som skiller løsningen til Meetcon fra bedrifter som Tandberg, Polycom og Cisco, er at det ikke nødvendigvis er behov for svindyre spesialkameraer, spesialmikrofoner og spesialskjermer som står i et spesialrom. Du kan ha alt det der om du ønsker -- 40 prosent av Meetcons omsetning er ustyrssalg, men du trenger det ikke. Har du webkamera og bredbånd kan du være med på videokonferanse, er mantraet.

- Vi er alle på jobb. Og hvor er vi på jobb? Som regel foran pc-en. Mens Tandberg bygger på spesialutstyr, bygger vår løsning på standardisert utstyr i form av pc-er, web-kamera og lydenheter med usb-tilkobling, sier Teige.

Dermed kan enhver pc bli konferanseterminal. Eller Mac for den saks skyld, om du har Parallels. Det er dette som gjør at Meetcon klarer å stjele kunder fra giganter som Tandberg, ifølge Teige. Blant kundene er for eksempel BKK.

- Vi var en total outsider i anbudskonkurransen. Vi dro til dem, tok med laptop med webkamera og ekstern mikrofon og koblet den til projektor. Dermed kunne hovedkontoret i Notodden være med på tilbudsmøtet. BKK ble overrasket over fleksibiliteten og valgte vår løsning.

Løsningen innebærer heller ikke noe stress med tanke på brannmuroppsett, ifølge Mykland.

- Den går via port 80, og går dermed forbi de fleste brannmurer. Likevel har løsningen høy kryptering, sier han.

Rakettvekst

Teknologisjef Mykland har til og med testet om løsningen duger via 3G. Han tok med løsningen på kjøretur langs E18 og slo av en prat med key account manager Viktoria Lindahl. Det fungerte.

Programmet som sådan kan naturligvis vise opptil flere deltagere live, men har også funksjonalitet for dokument- og applikasjonsdeling, hvor deltagere for eksempel i sanntid kan samarbeide på dokumenter og dele powerpoint-peresentasjoner, Løsningen gir også mulighet for å dele hele eller deler av et skrivebord eller kjøre remote desktop. E-samhandling, omtaler Teige det som.

E-samhandlingsløsningen til Meetcon har skutt fart, skal vi tro daglig leder. Selskapet har etter et heller dårlig år i 2007 opplevd en enorm vekst i 2008. 500 prosent har selskapet vokst, og har nå opparbeidet seg opp mot 40 kunder siden oppstarten i 2006.

- I fjor omsatte vi for under én million, mens vi per tredje kvartal i år hadde passert 4,3 millioner, sier Teige, som ser lyst på tiden fremover.

- Det er sterkt fokus på grønn profil og kostnadskutt. Dette er et marked i vekst. Våre største konkurrenter er ikke Tandberg og Polycom, men reisebudsjettene, sier Teige.

Nett-tjenester