Svenskene raser mot ny kopiavgift

Svenskene raser mot ny kopiavgift

Den svenske åndsverklobbyen vil ha ny avgift på eksterne harddisker. Bransjen ser rødt.

Den svenske opphavsrettsorganisasjonen Copyswede, som tilsvarer Tono i Norge, vil fra og med 1. april 2011 innføre en ny avgift på eksterne harddisker og usb-lagring.

Cd- og dvd-plater, mp3-spillere og dvd-spillere med innebygget harddisk er allerede omfattet av avgiften som kreves av importørene.

Forslaget blir ikke tatt godt i mot av den svenske it-bransjen, skriver svenske IT24.se.

- Påvirker konkurransen

Magnus Erlandsson, sverigesjef for Iomega, har vanskelig for å forstå logikken bak den nye avgiften.

- En pc og en intern harddisk kan jo brukes på samme måte. Bruksområdet for det meste vi selger er for backup eller lagring av personlige bilder, ikke for musikk, sier han.

Han mener avgiften vil skape urettferdige konkurransevilkår for svenske bedrifter.

- Finnes det noen som kan selge fra et lager som ligger utenfor Sverige vil det innebære en voldsom konkurransefordel.

- Ikke noe nytt

Mattias Åkerlind, direktør for Copyswede, peker på at det finnes liknende systemer rundt om i Europa, og at det nye forslaget som baserer seg på et EU-direktiv, ikke er noe nytt i bransjen.

Han innrømmer at ulike produkter kan brukes på samme måte som eksterne harddisker, og at det ikke finnes noen klar og tydelig grense for hvilke produkter som bør omfattes av avgiften.

- Til å begynne med gjaldt det analoge kassetter, men vi ser hele tiden at kopieringsatferden endrer seg. Alle vet at eksterne harddisker kan benyttes til å lagre andre dokumenter. Det vil vi ta hensyn til gjennom reduserte avgifter, sier han til IT24.se.

Åkerlind mener også at avgiftene ikke fungerer konkurransevridende ettersom prisnivået på ett og samme produkt uansett varier fra ett europeisk land til et annet.