Takk og farvel til Limewire

Takk og farvel til Limewire

Domstol legger ned fildelingstjenesten. Musikkbransjen jubler.

Føderale myndigheter i New York beordret tirsdag Limewire til å stenge fildelingstjenesten umiddelbart og på permanent basis, melder Computerworlds nyhetstjeneste.

Limewire ble lansert for ti år siden, og er etter eget sigende verdens største P2P-fildelingstjeneste med over 50 millioner unike månedlige brukere.

Tjenesten er gratis og har i årevis vært spesielt mye brukt til nedlasting av musikk, så rettkjennelsen sees på som en stor seier for musikkbransjen.

Kun fildelingen rammes

Limewire ble bedt om å videreformidle kjennelsen til alle selskapets ansatte og interessenter, og innen to uker forventer retten en rapport om hvilke steg Limewire har gjennomført for å følge ordren.

Ifølge en talsperson vil likevel ikke selskapet legges ned fullstendig, siden det kun er distribusjon og støtte av fildelingselementet som rammes av rettskjennelsen. Planer om en abonnementsbasert musikktjeneste og salg av musikkfiler vil ikke påvirkes av de nye retningslinjene.

- Selv om dette ikke er den ideelle retningen for oss håper vi å kunne jobbe sammen med musikkbransjen på veien videre, sier talspersonen i en epost til Computerworlds nyhetstjeneste.

- Vi ser frem til å ta imot nødvendige endringer og samarbeide med alle deler av musikkindustrien i fremtiden.

- Har brutt loven

Musikkbransjen selv jubler over resultatet, etter en årelang kamp for å stanse Limewires deling av opphavsbeskyttet musikk. Bransjen estimerer selv å ha tapt flere titalls millioner dollar de siste årene, og retten skal tidligere ha sagt seg enig i musikkindustriens argumenter om at opphavsretten er krenket.

- Det siste tiåret har Limewire og deres konsernsjef Mark Gorton brutt loven, sier representanter for Recording Industry Association of America (RIAA) til Computerworlds nyhetstjeneste.

- Retten har nå signert en kjennelse som vil starte oppnøstingen av det massive piratmaskineriet som Limewire og Gorton har tjent store penger på.

I trøbbel

I januar neste år vil en erstatningssak settes i gang, for å avgjøre omfanget av skadene Limewire skal holdes økonomisk ansvarlig for.

Sannsynligvis vil selskapet måtte betale musikkbransjen en meget betydelig sum i kompensasjon, som trolig vil ligge godt over hva Limewire har kapasitet til å dekke.

Nett-tjenester