TEST: Blaupunkt Travelpilot 500 - Spennende og snedig navigasjon

Blaupunkt Travelpilot 500 er utstyrt med kamera og en hel bråte ekstrafunksjoner.

Publisert Sist oppdatert

For å ha det sagt først som sist: Travelpilot 500 er en knakende god navigasjonsenhet. Den takler hovedoppgaven, det å geleide deg fra sted til sted, helt strålende. Alt av ekstrafunksjoner fungerer også meget bra, og dem er det mange av.

Samtidig er det slik at det som er det største salgsargumentet også er det største aberet. Blaupunkt skryter nemlig av at Travelpilot 500 er utstyrt med et lite kamera. Spennende! I praksis er det dog litt så som så. For samtidig som det er en pekepinn på hva vi har i vente i årene som kommer, føles kameraløsningen og funksjonene knyttet opp mot denne fortsatt litt umodne og svake. Mer om det senere.

Avansert og stilig

Blaupunkt har en lett gjenkjennelig design. Travelpilot 500 har en ren og relativt stram design, med ramme i sort, blank plast, funksjonsknapper i sølv og en rund, blå hovedknapp. Skjermen er 4,3 tommer stor, noe vi synes er i minste laget når man ser prisen på enheten. Når for eksempel Mio klarer å selge gps-er til under 1 500 kroner med 4,7 tommer skjerm, mener vi Blaupunkt bør ta seg råd til å sette inn en minst like stor skjem i en enhet til nærmere 4 500 kroner.

Om skjermen er litt liten, er den i det minste lys og god. Overflaten er halvmatt, og vi har ikke hatt problemer med gjenskinn. Menyene er like de vi så i Travelpilot 300, som vi testet i fjor høst. I hovedmenyen har du fire valg – infotainment, innstillinger, navigasjon og Internett. Menyen gir altså en pekepinn om hvor fullstappet med funksjoner Travelpilot 500 faktisk er.

Bak infotainment-valget skjuler det seg alt fra telefonfunksjoner og lommeparlør, til kamera- og videofunksjoner og spill. Noen av funksjonene er nyttigere enn andre, som for eksempel lommeparløren om du er på ferie i utlandet – noe som for øvrig bør være en smal sak, all den tid enheten har kart for hele 41 europeiske land.

Vi har prøvd, uten suksess, å få Internett-funksjonen til å fungere i bilen. Dessverre har vi ikke maktet å koble gps-en til Internett via vår HTC-telefon. Vi klarte derimot å komme på nett via wlan, selv om også det var litt mer jobb enn ønskelig. Blant annet måtte vi deaktivere all kryptering på nettet før gps-en klarte å koble til. Da den først var koblet til kunne vi lytte til en mengde forskjellige nettradiostasjoner, surfe på nettet ved hjelp av den innebygde nettleseren og lytte til podcast-sendinger. Mens nettradio og podcast fungerte fint var nettleseren litt så som så, uten at det gir noe trekk i karakteren. Nettleser på gps-en er uansett mest som en kuriositet å anse. Travelpilot 500 har også en liten e-post-klient om du skulle trenge det mens du er ute og reiser.

Internett-funksjonene er for så vidt ganske stilige, men vi tviler på hvor nyttige de er i praksis. Mest av alt er det vel funksjoner som er egnet til å imponere i butikken, men som siden sjelden eller aldri blir brukt. Et hedelig unntak kan vi tenke oss er nettradioen – Travelpilot 500 er nemlig utstyrt med lyd- og videoutgang slik at du kan koble den opp mot bilens stereoanlegg.

Solid navigasjon

Vi har blitt vant med at Blaupunkt leverer navigasjonsenheter som er gode på hovedoppgaven – det å geleide deg fra punkt a til b, eventuelt med flere stopp langs veien. Helt fra du velger navigasjon i hovedmenyen fungerer alt akkurat som forventet.

Menyene er oversiktlige og du har flere muligheter når du skal plotte inn en adresse. Vi falt for muntlig innlesing av adresser, da dette er hakket mer trafikksikkert. Merk at du må uttale adressen bokstav for bokstav på engelsk, og fortrinnsvis relativt strikt sådan. Vi skulle gjerne sett at Blaupunkt hadde lært Travelpilot å forstå norsk.

Velger du å taste inn adressen ved hjelp av den trykkfølsomme skjermen, får du relativt raskt opp en liste med forslag basert på de første par bokstavene du har tastet inn. Dette er standard på de fleste gps-er, og fungerer som forventet også her. Du har også muligheten til å lagre adresser.

Ruter beregnes raskt og presist. Du kan selv sette opp en rekke ruteopsjoner, for eksempel om du vil unngå tunneler, ferger og bomveier, samt en rekke andre valg.

De muntlige meldingene er klare og lett forståelige. Det eneste vi har å utsette på meldingene som leses opp er at de brytes litt fort på slutten av et ord. Det kan virke som om den siste delen av ordet blir kuttet av. Dette har vi for så vidt merket oss på enheter fra en del andre produsenter også. Denne lille feilen utgjør ikke noe stort problem, men er litt irriterende.