TEST: Firefox 4 Beta 5 - Det store comebacket

TEST: Firefox 4 Beta 5 - Det store comebacket

Etter å ha vært hektet av i nettleserkrigen, er Mozilla på vei tilbake med en verdig oppgradering av Firefox.

Firefox 4 ser ut til å bli den største lanseringen siden nettleseren kom på markedet. Den endelige versjonen av Firefox 4 ventes lansert i løpet av oktober. Men vi har testet den femte betaversjonen av programmet som rent funksjonsmessig skal være svært lik den endelige versjonen.

Mer moderne brukergrensesnitt

Det nye brukergrensesnittet er uten tvil inspirert av det minimalistiske brukergrensesnittet som man finner i Opera 10. Øverst til høyre finnes det en Firefox-knapp som gir deg tilgang til programmets forskjellige innstillingsmenyer. Mozilla har tviholdt på sin «awesomebar» (programmets adressefelt). Det betyr at du fortsatt må bruke søkefeltet til høyre til søk – noe vi ikke er begeistret for, men vi vet at dette særegne adressefeltet har sine tilhengere.

Mens både Chrome og Internet Explorer (IE) benytter en programarkitektur der hvert eneste programvindu eller fane blir skilt ut som en egen prosess, sverger Mozilla fortsatt til bruk av tråder. Fordelen med bruk av prosesser er at det tilbyr isolasjon. Det betyr at hvis en fane eller et vindu krasjer, vil det ikke påvirke de andre åpne vinduene/fanene. Ulempen med bruk av prosesser er at det spiser mer av maskinens systemminne. Firefox 4 er i likhet med sin forgjenger mye snillere når det kommer til bruk av systemressurser. Vi åpnet to nettleservinduer (pcworld.no og vg.no). Firefox 4 spiste «bare» 96 MB av maskinens minne mens Chrome spiste 143 MB, Opera 133 MB og IE 8 125 MB.

Nye funksjoner i bøtter og spann

Det er sjelden en ny nettleserversjon har så mange nye funksjoner. Noen er nyvinninger, mens andre nyheter er inspirert av konkurrerende produkter.

Den nye Panorama-funksjonen er et godt eksempel på egen innovasjon (se skjermbilde). Den lar deg blant annet organisere faner på en visuell måte. Ved å trykke på ctrl + mellomrom-tasten kommer man i en ny visningsmodus som lar en se alle åpne faner. Deretter kan man dra de forskjellige fanene rundt for å endre rekkefølgen på dem. Ønsker man å gruppere faner, er det mulig ved å dra en fane over en annen. Ypperlig om man for eksempel gjør undersøkelser om et spesifikt emne på nettet. Fremgangsmåten er for øvrig en tro kopi av hvordan man endrer rekkefølgen og lager mapper av applikasjoner på en Iphone. En liten ulempe med funksjonen er at for å komme ut av Panaroma må man trykke på samme tastatursnarvei som man trykket for å komme inn i den. Selv om dette er en vanesak, kan det være forvirrende til å begynne med. Vi opplevde nemlig at vi intuitivt trykket på X-knappen for å komme tilbake til normal visningsmodus, men i stedet førte det til at hele Firefox ble avsluttet.

En annen nyhet som alene kan være verdt en oppgradering er integreringen med Firefox Sync (tidligere Mozilla Weave) som vi testet i PC World Norge nr. 3/20010. Du finner testen på pcworld.no/article164244.ece. Firefox Sync er en funksjon som lar deg holde bokmerker, innstillinger, passord, historikk og faner synkronisert på tvers av dine enheter. I praksis betyr det at du fortsetter der du slapp. Dette er nyttig hvis du for eksempel jobber på den stasjonære pc-en på kontoret og på den bærbare på toget.

Windows 7-bruker? Gled deg ekstra mye

Personer som er veldig opptatt av nettlesere, husker kanskje tiden etter lanseringen av Windows 7 der Mozilla ble kritisert for å ha vært for late med å tilpasse Firefox 3 for Windows 7-brukere.

Med introduksjonen av Firefox 4 kan Windows 7-brukere glede seg ekstra mye. Mozilla har nemlig optimalisert Firefox 4 mye for Windows 7. Ikke bare ser brukergrensesnittet bedre ut i Windows 7, men det er også implementert støtte for maskinvareakselerert 2D gjennom programmeringsgrensesnittet DirectX. Slik vi har forstått er det kun Windows 7-utgaven av som vil leveres med denne funksjonaliteten. Linux- og Mac-utgaven av Firefox 4 ikke vil leveres med tilsvarende funksjon. I hvert fall ikke til å begynne med.

Flere produsenter har den siste tiden begynt å levere bærbare og stasjonære pc-er med berøringsskjerm i kombinasjon med Windows 7. Dette betyr at hvis du velger å kjøpe for eksempel en tavle-pc med Windows 7, kan du bruke spesielle håndbevegelser for å dreie, kutte, forstørre, forminske nettsider og grafiske objekter i nettleseren. Vi har dessverre ikke testet denne funksjonen og kan dermed ikke uttale oss om hvor godt dette fungerer i praksis.

Møter konkurransen med Jetpack

Ingen andre nettlesere på markedet kan skilte med et utviklingsmiljø på samme størrelse som Firefox. Firefox' renommé blant utviklere er spesielt godt på grunn av nettleserens åpen kildekode-bakgrunn. Firefox' utviklingsmodell for tredjepartsutviklere er som kjent forsøkt kopiert av så godt som samtlige av konkurrentene. Og som et svar på å møte denne konkurransen har Mozilla integrert Jetpack (bedre kjent som Mozilla Labs Jetpack) i Firefox 4.

Jetpack er en utvidelse som lar utviklere assosiere en eller flere «hendelser» med en tredjeparts nettapplikasjon. Fordelen med Jetpack-kompatible utvidelser er at de er mindre ressurskrevende enn tradisjonelle utvidelsesmoduler.

Har du for eksempel installert en Jetpack-kompatibel utvidelsesmodul for videoredigering, kan du høyreklikke på en video og trykke på rediger. Dette vil føre til at videoen åpnes i en dedikert videoredigeringsapplikasjon på nettet. Funksjonen kan kanskje minne oss om IEs akselerator-funksjon.

Litt, men ikke mye raskere

Ytelsesmessig har Firefox 3 havnet bak Chrome og Opera på de aller fleste tester. Tidlige tester av IE 9 har vist at Microsoft har tatt nettleserytelsen på alvor. IE9 spiser nemlig kirsebær sammen med Chrome og Opera i mange av de mest brukte ytelsestestene. Dette er egentlig dårlig nytt for Mozilla. For betaversjonene av Firefox 4 har ikke gjort det så skarpt i ytelsestestene. Noe våre tester også bekrefter.

I den femte betaversjonen av Firefox 4, blir nettleseren levert med grafikkprosessor(GPU)-akselerering skrudd på. Dette gir selvfølgelig gode resultater i video og andre grafikkbelastende tester, men Javascript-ytelsen ser fortsatt ikke så god som man kunne håpet på. Nå skal vi være forsiktig med å trekke noen bastante konklusjoner, siden dette fortsatt er en betaversjon. Men Firefox 4 har hele tiden ligget bak konkurrentene i Javascript-tester helt siden de aller tidligste prøveutgavene. Med mindre Mozilla ikke har et skjult ess i ermet, ser det ut som om Firefox 4 kommer til å være tregere enn både Chrome, Opera og IE (!). Den totale poengsummen under Peacekeeper havnet på 3884. Til gjengjeld kan Chrome 6 melde om resultat på 8301 og Opera 10.6.2 om 7240 poeng.

På de aller fleste webstandardtestene gjør Firefox 4 det godt, men ikke perfekt, slik som Chrome og Opera. På Acid3-testen klarer Firefox 4 97 av 100 poeng, 204 poeng på HTML5test.com og 341 poeng under Mozilla Dromaeo. Kort oppsummert er Firefox 4 litt raskere enn forgjengeren, men er overhodet ingen ytelsesvidunder (ennå?).

Konklusjon

Nettleserkrigen fikk en ny og interessant vending da Google lanserte sin Chrome-nettleser for et par år siden. Med Chrome sørget Google blant annet for fokus på brukergrensesnitt, ytelse og nettstandarder, og sammen med hyppige lanseringer har Google sørget for at Firefox ble hektet noe av.

Teknologimessig blir Firefox 4 et sterkt comeback for Mozilla. Firefox har tatt igjen det forspranget som konkurrentene har klart å skaffe seg, og kan til og med slå seg på brystet med en del funksjonalitet som konkurrentene mangler.

Om Firefox 4 kommer til å vinne tilbake brukere som nettleseren har mistet til andre, som for eksempel Chrome, blir vanskelig å spå. Men Firefox 4 kommer sannsynligvis til å demme opp for at flere bytter til konkurrentene.

Les om:

Nett-tjenester