TEST: Fullpakket og avansert gps

TEST: Fullpakket og avansert gps

Blaupunkt Travelpilot 300 plasserer seg pent blant de beste gps-ene på markedet.

Travelpilot 300 er ment å erstatte selskapets tidligere toppmodeller i Lucca-serien (les test av Travelpilot Lucca 5.3 her), og byr på alle funksjonene disse hadde, i tillegg til en god del nye. Alle er så klart ikke like nyttige, uansett hvor stilige de er. Ymse kabalvarianter og andre småspill er selvsagt morsomt, men nytteverdien er minimal.

Blaupunkt har stappet Travelpilot 300 til randen med funksjoner. Her finner du spill, video- og musikkspiller, bildegalleri, ordbok med de mest nødvendige frasene på de fleste europeiske språk, med mer. Blåtann er selvsagt også på plass, noe som gjør det mulig å bruke enheten som håndfrisett til mobilen eller til å strømme musikk til bilens stereoanlegg, gitt at dette også er utstyrt med blåtann.

Funksjoner som TMC (Traffic Message Channel - trafikkinformasjon over radio) og fotoboksvarsel er det også. Førstnevnte har ikke all verdens nytteverdi her til lands ennå. TMC-informasjon er enn så lenge kun tilgjengelig som betalingstjeneste, og fortsatt mer eller mindre på forsøksstadiet.

Fotoboksvarsel er det er derimot god bruk for, og denne er både oppdatert og presis. Du kan også velge om enheten fortløpende skal varsle deg om du overskrider fartsgrensen eller ikke, som vises som et lite skilt med rød eller grønn ramme.

Lynrask navigasjon

Ekstrafunksjoner er vel og greit, men som alltid er det selve navigasjonsbiten som virkelig gjelder. Travelpilot overbeviser fra første sekund. Det er enkelt å taste inn destinasjoner, være seg det gjøres manuelt, fra favorittlisten, eller fra alle de forhåndsinstallerte interessepunktene.

Pluss for at enheten husker hvilke byer du reiser mest til. Fremfor å måtte taste inn nesten hele navnet til en by du allerede har besøkt, vil enheten komme med forslag allerede etter første bokstaven. En kjekk funksjon som gjør det raskt og enkelt å taste inn adresser.

Selve ruteberegningen etter en adresse er tastet inn og bekreftet er blant de raskeste vi noen gang har prøvd, muligens til og med den raskeste. Det samme gjelder for øvrig omregning av ruter.

 

Travelpilot 300 kommer forhåndsinstallert med et lite knippe spill. Pass bare på å ikke spille mens du kjører.

Enkelt og stilrent

I likhet med tidligere modeller har Blaupunkt valgt å gå for en enkel og stilren design. Fronten er blank svart med en ramme i sølv. I motsetning til mange av konkurrentene tviholder Blaupunkt på volumstyring via egne knapper på fronten av enheten, fremfor å styre dette via den trykkfølsomme skjermen. Vi mener det er et smart valg. Den store, blå knappen er også på plass. Denne knappen fungerer både som av/på-knapp, i tillegg til å kaste deg tilbake til hovedmenyen med et raskt trykk.

Holderen er relativt standard, med en kraftig sugekopp med vakuumlås som festes til frontruta i bilen. Justeringsmuligheten er relativt gode, slik at du kan vinkle enheten etter eget ønske.

Konklusjon

Med Travelpilot 300 beviser Blaupunkt at de hører hjemme i det gode selskap. Enheten er på mange områder bedre enn det konkurrentene byr på. Den er fullstappet med både nyttige og unyttige ekstrafunksjoner, som alle fungerer svært godt. Håndfrifunksjonen over blåtann fungerer middels godt, med god lyd i høyttaleren, men noe svak mikrofon.

Travelpilot gjør det svært godt på navigasjonsbiten, og er muligens en av de aller beste, uansett prisklasse. Ruteberegninger og omregning av rute skjer lynraskt og presist. Det eneste som trekker noe ned er at enheten i blant mangler visse husnumre, noe som gjør at man kun kan håpe at nærmeste nabo ikke ligger langt unna.

 

Blaupunk Travelpilot 300

 

Pris: Fra ca kr 2 500 inkl. mva
Internett: www.blaupunkt.no

Fakta: 4,3-tommers bredformatskjerm, 32-kanalers Centrality GPS-mottaker, 400 MHz Dual Core Atlas III-prosessor, 64 MB SDRAM, 4 GB flashminne, SD/SDHC og MMC-minnekortleser, Windows CE 5.0. Fysiske mål: 123 x 90 x 17,5 millimeter, 225 gram.

+ Pen design på enhet og menyer, meget raske beregninger, presis, lysføler.

- Tidvis manglende husnummer.