TEST: Genial nettlagring

TEST: Genial nettlagring

Med Microsoft Skydrive kan du enkelt ta backup eller utveksle filer med andre.

SkyDrive er Microsofts gratistilbud til deg som vil ha en plass på nettet hvor du kan lagre viktige filer eller dele bilder med venner og familie.

Tjenesten er en del av Windows Live-konseptet hvor alle som har en Windows Live-id tilbys en lagringsplass på fem gigabyte.

Bruker du Hotmail eller Windows Live Messenger er det uhyre enkelt å ta i bruk tjenesten ettersom ditt eksisterende brukernavn og passord gir adgang til SkyDrive.

Enkelt

Når du logger deg på Skydrive blir du spurt om å legge til et kallenavn for kontoen og et par detaljer. Deretter tas du inn i et vindu med dine private mapper hvor du kan laste opp og lagre filer ved noen få enkle grep.

Du kan svært enkelt opprette mapper som deles med familie, venner
eller en arbeidsgruppe på jobben.

Med Skydrive har du en minnepinne som alltid er tilgjengelig på nett

Bruker du Live Messenger dukker hele kontaktlisten din opp i et vindu hvor du kan krysse av hvem som skal ha tilgang til mappen. Du kan også legge til andre personer kun ved å oppgi e-postadressen. Vedkommende får da en melding med adressen til den delte mappen.

Når du legger til en kontakt bestemmer du samtidig hvilke rettigheter de skal ha. For eksempel om de skal få lov til å endre, tilføye, slette eller kun lese filene som lastes opp i mappen.

Når en fil er lastet opp får den sin egen URL som kan lenkes til i ulike sammenhenger. Via RSS kan brukerne også få beskjed når det dukker opp nye filer i ulike mapper de har tilgang til.

Om du laster opp en mappe med bilder vises det alle filene som thumbnail-bilder av alle filene.

Du kan dra og slippe filer som om du jobbet lokalt.

Konklusjon

Brukergrensesnittet til Skydrive er både pent og enkelt i bruk. Opplastingen av filer går også meget raskt. Ved å installere en ActiveX-kontroll har du umiddelbart mulighet til å dra-og-slippe en haug med filer inn i en mappe før du setter i gang opplastingen.

De eneste begrensningene er at filstørrelsen ikke overgår 50 megabyte pr. fil og at du ikke kan laste opp hele mapper fra pc-en – kun enkeltfiler.

Foreløpig kan du heller ikke søke etter filer du tidligere har lagret, men vi vil tro at dette er ett av elementene Microsoft vil gjøre noe med i tiden fremover. Vi kunne også ha ønsket oss mulighet for å synkronisere en lokal mappe slik at man alltid hadde en sikkerhetskopi av sine viktigste dokumenter.

Windows Live Skydrive

Pris: Gratis. (5 GB)
Internett: skydrive.live.com

+ Enkel og lettvinn nettlagring.
- Ingen funksjon for synkronisering.

Da vi testet tjenesten hjemme opplevde vi en relativt god fart på opplastingen. Vi målte hastigheten til rundt 400 Kilobit i sekundet. Trolig var det ikke vår ADSL-linje som her satte begrensningen ettersom det ikke gikk noe raskere via 100 Megabit-linjen på kontoret.

Underveis i opplastingen vises en oversikt over hvor mye som er lastet opp og heldigvis laster den en og en fil i den rekkefølgen du har valgt.

I ekte Web 2.0 ånd er Skydrive foreløpig i en i betaversjon, men den er tilgjengelig på norsk og som nevnt kreves det ingen ytterligere registrering om du allerede er bruker av messenger- eller hotmail-tjenestene.

I den store mengden av lignende gratistjenester synes vi Skydrive skiller seg ut ved å være både rask og enkel i bruk. Selv om man selvfølgelig kan ønske seg enda større lagringsplass er uansett ikke dette stedet hvor du samler mengder av film og musikk.

Her kan du ta i bruk SkyDrive.

PS: Synes du fem gigabyte er i snaueste laget kan et alternativ være nettjenesten ADrive som gir mulighet for å lagre hele 50 gigabyte. Også denne tjenesten er helt gratis.

Webklienten gir mulighet for å laste opp flere filer samtidig, men i likhet med Skydrive er det er ikke mulig å laste opp hele mapper fra pc-en.

Som alltid med gode tilbud er det en liten hake. I tilfellet med ADrive er opplastingshastigheten begrenset. Da vi testet rundet vi sjelden 100 kilobit i sekundet.

Her finner du ADrive.