TEST: Navigasjon i skråfoto

TEST: Navigasjon i skråfoto

Ndrive benytter seg av norske Bloms fotobaserte kart for sin nye toppmodell, G800R. Spennende!

Det er ikke ofte det snakkes om store nyheter på gps-fronten, som oftest dreier det seg om ny design, større skjerm og noen morsomme ekstrafunksjoner. Da Agon og Blom inviterte til lanseringen av Ndrives nye navigasjonsenheter kunne de vise oss noe vi enn så lenge ikke har sett i Norge.

Flere av de nye Ndrive-modellene er nemlig utstyrt med kartmateriale levert av det norske selskapet Blom, samt en stor database for interessepunkter hentet fra Gule Sider.

Det spesielle med kartene er at Blom har levert flyfoto, både rett ovenfra og som skråfoto, som en del av kartmaterialet. I det du kjører rundt i Oslo, Bergen, Trondheim eller Stavanger ser du dermed skråfoto fra området du er i. Førsteinntrykket er at dette gjør navigasjonen enklere og mer forståelig. Det er tross alt lettere å skjønne hvor man er når man enkelt kan gløtte raskt ned på gps-en og se det samme som når du ser ut frontruta på bilen.

Traurig design

Gps-teknologien som benyttes i vanlige navigasjonsenheter har etter hvert kommet langt, og selv billige gps-er gjør normalt sett en god jobb med å geleide deg til målet. Dermed er det ofte andre elementer det fokuseres vel så mye på.

Design har etter hvert blitt en viktig del av pakken, og mange produsenter leverer i dag lekre og smekre navigasjonsenheter.

Her har ikke Ndrive gjort en like god jobb. G800R ser rett og slett litt trist og gammeldags ut. Enheten er relativt slank, men formen og materialvalgene overbeviser ikke. Der andre velger stilige metalldetaljer, blanke overflater og stramme linjer, har Ndrive valgt gummiliknende, sort plast og en avrundet design. Resultatet er en gps som ser solid og litt tøff ut, men som samtidig fremstår som ganske trist.

Flust med ekstrafunksjoner

Ndrive G800R plasserer seg i et relativt høyt prissjikt, med pris fra rundt 3 000 kroner, litt avhengig av hvor du handler. Navigasjonsenheter i denne prisklassen er gjerne utstyrt med en rekke ekstrafunksjoner. Det er også G800R.

I tillegg til den spennende fotonavigasjonen, som selskapet enn så lenge er alene om å levere i Norge, er enheten utstyrt med både blåtann og FM-sender. Dermed kan du benytte den som håndfrisett til mobiltelefonen, en kjekk funksjon dersom du ikke har dette innebygd i bilen.

FM-senderen har flere bruksområder. Først og fremst for å høre instruksjonene fra gps-en via bilens stereoanlegg og høyttalere, men også for å spille av mp3-er via enhetens innebygde mp3-spiller. Ulempen med mp3-spilleren er imidlertid at du må legge eventuelle sanger på et SD-kort. Det er for så vidt ikke noe problem i seg selv, bortsett fra at alle bildene til fotofunksjonen også ligger lagret på minnekortet. Dermed må du enten begrense deg til den lille ekstra plassen som er igjen på det medfølgende minnekortet, eller kjøpe et større minnekort og flytte over både fotofilene og sangene. Selve kartene ligger lagret på enhetens internminne.

Innenfor mediavalget i hovedmenyen finner du også et lite program for å spille av videoklipp i WMV, AVI og ASF-format. Et lite knippe spill finner du også, blant annet en Tetris-variant og Othello. Hvorvidt det er særlig nyttig å ha spill og videoavspilling på en gps kan vel diskuteres, men det gir i det minste en følelse å få litt ekstra for de rundt 3 000 kronene man må gi for G800R.

Les mer om navigasjon med skråfoto på neste side.