TEST: Opera 10.62 - Enda bedre

TEST: Opera 10.62 - Enda bedre

Opera har et rykte for å være best når det kommer til webstandardstøtte. Tro det eller ei, men stikkordet for den siste utgaven er enda bedre støtte for de siste webstandardene.

Opera kan fortsatt vise til en del funksjonalitet som konkurrentene ikke har. Et eksempel på det er bruk av spesielle bevegeler med musen og komprimeringsteknologien Opera Turbo som kan være nyttig når man surfer via mobilnettet på den bærbare.

Selv om det nye brukergrensesnittet i Opera ser bra ut og fungerer godt i bruk, er det et par ting som begynte å irritere oss etter en tids bruk. Ikonet for papirkurven i programmets tittellinje ligger altfor tett inntil minimeringsknappen («minusknappen»). Vi opplevde flere ganger å trykke på denne knappen når vi i stedet hadde lyst å minimere programmet. Hva med å plassere den litt lenger bort, Opera? Ettersom programmets adresselinje fungerer som et søkefelt, ønsket vi å fjerne søkefeltet ved siden av adresselinjen. Men det er visst ikke mulig. Andre ting som muligens kan oppfattes som irriterende er noen små inkompatibiliteter med Microsofts Live-tjenester. Det finnes ingen offisiell Silverlight-modul for Opera, dog eksisterer det en uoffisiell fremgangsmåte.

I motsetning til mange andre nettlesere, som Google Chrome, Internet Explorer og Safari leveres ikke Opera ikke med en teknologi som isolerer selve nettleseren fra krasj i tredjeparts tilleggsmoduler. Det betyr at hvis avspillingsprogrammet for Flash krasjer, vil den krasje resten av nettleseren.

Ytelsen til Opera 10.62 er helt upåklagelig, kun slått av Chrome 6. I praksis er forskjellen nærmest ikke merkbar. I likhet med Chrome 6, mangler Opera 10.62 også støtte for GPU-akselerasjon. Blant annet fungerer de grafikkintensive testene som Microsoft har lagt ut på sin Test Drive-nettside for IE9 ikke helt optimalt.

Konklusjon

Dagens nettlesere er blitt så like og gode at det er knapt nok noen forskjell på produktene lenger. Mye handler til syvende og sist om personlige preferanser. Bruker du en eldre nettleser og kunne tenke deg å erstatte den med en moderne nettleser, er Opera 10.62 blant det aller beste man kan velge.

Les om: