TEST: Opera i Turbo-slag

TEST: Opera i Turbo-slag

Endelig er versjon ti av den norske nettleseren, Opera ute. Vi har testet den, og slik er den nye nettleseren i bruk.

Rett før sommeren testen vi den første beta-utgaven av Opera 10 (se pcworld.no/article134869.ece). Vår midlertidige konklusjon da var at Opera 10 var en meget god nettleser som imponerte på mange fronter, men dessverre kunne ikke produktet leve opp til sitt rykte om å være «verdens raskeste nettleser». Dette er noe Opera tidligere har pleid å markedsføre nettleseren sin som.

Det viktigste først

Den aller viktigste nyheten i Opera 10 er uten tvil Opera Turbo. Dette er en teknologi som sørger for å øke hastigheten på trege nettforbindelser ved å komprimere nettinnholdet. Teknologien minner oss mye om den samme teknologien som selskapet bruker i sin nettleser Opera Mini, som er myntet på mobiltelefoner.

I Opera Mini økes nettleserhastigheten ved å komprimere innholdet på nettsider som brukeren etterspør, før det presenteres og tilpasses mobilens skjerm. Alt dette skjer i Operas egen tjenerpark, som står her i Norge. Det vil si at din mobiltelefon ikke trenger å bruke energi på å foreta komprimeringsjobben selv. Ifølge Opera er det snakk om komprimeringsprosent helt opp mot 90 for Opera Mini. Hvor stor komprimeringsprosenten er for Opera 10 vet vi ikke, men den er kraftig nok til at det fører til redusert kvalitet på bilder som er lastet ned.

I en tid der manges bredbåndlinje øker i båndbredde, virker det rart å lansere en nyhet som Opera 10. Det er i hvert fall to elementer som spiller inn bak utviklingen av en slik teknologi.

For det første har Opera har en meget stor brukerandel i Øst-Europa, der tilkoblingshastigheten ikke er i nærheten av det mange kan få i Norge. Lanseringen av en slik teknologi er med å styrke selskapets posisjon ytterligere blant disse brukerne.

For det andre: Hvor mange ganger har man ikke opplevd treg nettforbindelse når man har vært ute og reist? Bor man for eksempel på et hotell med gratis internett-forbindelse, er det fort gjort at linjen er overbelastet med ivrige brukere. Skal man bare sjekke de norske nettavisene raskt for de siste nyhetene, kommer Opera Turbo godt med.

Lekrere brukergrensesnitt

Etter Opera Turbo er det nye brukergrensesnittet den andre store nyheten i Opera 10. At Opera 10 har vært gjennomgått en skjønnhetsoperasjon, er ikke vanskelig å se. Det er tross alt det første som møter en når man starter nettleseren. Bokstavelig talt. Som vi skrev i vår test av beta-utgaven av nettleseren, er estetikk en smakssak, men vi mener i alle fall at Opera 10 er blitt både penere og ikke minst betydelig ryddigere enn forgjengeren.

Et nytt tillegg til det nye brukergrensesnittet er noe Opera kaller for visuelle faner. Ved hjelp av visuelle faner er det mulig å se åpne faner som miniatyrbilder. På samme måte man kan se miniatyrbilder av fotografier i Windows Utforsker eller når man holder musepekeren over et programvindu som er åpent i Windows Vista/Windows 7.

Den nye designen er for øvrig utarbeidet av den britiske designeren John Hicks. Mannen som ironisk nok designet logoen til den konkurrerende nettleseren Firefox og e-postklienten Thunderbird.

Andre nye funksjoner

Andre funksjoner som Opera 10 er blitt lastet opp med, er muligheten til å gjenopprette nylig lukkende faner. Denne funksjonen er ment å skulle fungere som en slags angreknapp. Funksjonen er betimelig i situasjoner der man skulle være så uheldig å lukke feil fane – noe som faktisk er fort gjort når man har mange faner åpne.

Som journalist er undertegnede nærmest forpliktet til å opplyse om at Opera 10 nå kommer med støtte for stavekontroll. Endelig, vil kanskje mange si. Stavekontrollen har for øvrig støtte for over 50 språk.

Det er også blitt gjort forbedringer og endringer i den medfølgende e-postklienten, men disse har vi ikke tittet nærmere på.

Vi har tidligere nevnt at Opera er nettleser som leveres med masse funksjoner, men en privat nettlesningsmodus slik man finner i for eksempel Google Chrome, finnes ikke. Man må i stedet manuelt sørge for å slette historikken etter seg, slik at samboeren ikke oppdager hva du har tenkt til å kjøpe i julegave til ham/henne.

Kanskje mindre viktig, men Microsoft har fortsatt ikke sluppet en offisiell Silverlight-spiller til Opera slik selskapet lovet på sin MIX-konferanse for et par år siden. Det betyr ikke så mye i praksis, men mange av Microsofts nettapplikasjoner, som for eksempel Live Mesh, har begynt å benytte Silverlight. I Norge er Silverlight kanskje mest aktuelt for Mac-brukere som ønsker å se på NRK nett-tv. Bruker man Opera, går man med andre ord glipp av disse tjenestene.

LES MER PÅ NESTE SIDE.