Test: Syncplicity - lett synkronisering

Test: Syncplicity - lett synkronisering

Syncplicity lar deg synkronisere filene dine mellom enhver pc som har en internettilkobling, sørger for pålitelig backup og gir deg iPhone- og webtilgang til alle filene.

Syncplicity er en moderne delings-, synkroniserings- og backuptjeneste som fungerer på tvers av alle grenser, bare pc-ene er tilkoblet internett. Det er egentlig snakk om en betalingstjeneste, men man får en god smaksprøve i gratisversjonen som gir deg 2 GB lagringsplass og begrenset synkronisering til to pc-er.

Ønsker du mer lagringsplass, nærmere sagt 40 GB, koster dette rundt 600 kroner for øyeblikket. Da kan et ubegrenset antall pc-er benytte seg av tjenesten. For en komplett prisoversikt, se leverandørens nettsider.

Installasjon av klientprogrammet, på rundt 2 MB, er svært enkelt. Vi liker godt at Syncplicity har en bra og grundig guide for hvordan man installerer og kommer i gang med tjenesten på sine nettsider.

I bruk

Som sikkerhetskopieringsprogrammer flest, er det første man får beskjed om å gjøre etter endt installasjon, å velge mapper som skal synkroniseres. Dokumenter-, bokmerke, musikk- og bilder-mappen er de som blir anbefalt, men man kan også velge selv hvilke dokumenter man ønsker å synkronisere.

Vi valgte førstnevnte alternativ. Syncplicity tar også vare på gamle versjoner av dine filer, og fungerer dermed også utmerket til sikkerhetskopiering.

Filene sikres gjennom SSL-kryptering ved sending og AES-256 bit-kryptering i datasenteret. Nøkkelen til filene sendes så til en annen lokasjon for å øke sikkerheten ytterligere.

Hastigheten på synkronisering bestemmes av brukeren (da legger vi selvfølgelig til grunn at opplastingshastigheten på nettilkoblingen ikke er begrensende) og velges fra innstillingsmenyen. Man kan dra en glidebryter mot raskere opplasting, men tregere linje – eller omvendt. Dette er en ok funksjon for familier som deler på en internettilkobling.

Foruten selve klientprogrammet kan man via nettsidene få tilgang til en filutforsker der man kan administrere filene som er blitt lastet opp til Syncplicitys lagringstjenere. Utforskeren er utviklet i Adobe Flash.

Windows Utforsker har fått noen nye menyvalg. Du kan velge å redigere filene dine direkte i webapplikasjoner.

Det er attpåtil mulig å redigere dokumenter som er synkronisert i webtjenesten direkte i webapplikasjoner som Zoho Office, Google Docs, Picnik, med flere.

Tilsvarende kan du høyreklikke på en av de synkroniserte filene (vises med symbol på filikonet) i Windows Utforsker og velge å redigere den i et av disse webprogrammene. Imponeren.

I skrivende stund finnes det kun en utgave for Windows, men en Mac OS X-utgave er visst under utvikling. Leverandøren av tjenesten har ikke nevnt Linux med ett ord på sine nettsider. Men iPhone er støttet. Åpner du webtjenesten med iPhone får du åpnet dokumenter (Word, Excel, pdf, mm.) og avspilt mp3-filene dine.

Brukergrensesnittet i Syncplicity følger Microsofts retningslinjer for brukergrensesnitt så slavisk at man skulle tro at det var Microsoft som stod bak programmet. Vi anser ikke dette for å være noe negativt, da brukergrensesnittet er meget brukervennlig.

Konklusjon

Syncplicity er en meget gjennomtenkt og ypperlig synkroniseringstjeneste. Det beste med tjenesten er at den fungerer utmerket i bruk. I tillegg til dette får tjenesten pluss i boka av oss for enkel installasjon og brukervennlighet.

Tjenesten er «bare i beta», noe som forhindrer oss fra å sette karakter. Likevel tar de betaling. Og prisen er høy. Men om du har inntil 2 GB med dokumenter liggende som du ønsker gratis tilgang til fra web og iPhone og synkronisert mellom to pc-er, så er Syncplicity vel verdt en titt.

Syncplicity beta

Pris: Gratis for 2 GB og to pc-er eller 550 kroner (100 dollar) i året for 40 GB lagringsplass og ubegrenset med pc-er

Internett: www.syncplicity.com