TEST: Tomtom på sykkeltur

TEST: Tomtom på sykkeltur

Motorsyklister har bare to gps-modeller å velge i. Vi har testet Tomtoms alternativ.

Selv om sommeren snart er en saga blott er det ikke slutt på motorsykkelsesongen helt ennå. Er vi heldige holder den til like oppunder jul, i alle fall for de hardbarkede. Vi benyttet sommeren til å teste en av to gps-er beregnet for motorsyklister, Tomtom Rider.

Det finnes et bredt utvalg av gps-enheter til bil, det er nesten så du får kastet dem etter deg. For oss motorsyklister stiller det seg litt annerledes. Utvalget er minimalt, med priser som er alt annet enn minimale. Tomtom Rider koster fra like over 4 000 kroner og opp, avhengig av hvor du velger å kjøpe den.

Noe av det viktigste med slike enheter er at de tåler både vind og vær, og en støyt eller tre. Som motorsyklist er du til en hver tid i nær kontakt med elementene. I løpet av en god dagstur kan du oppleve alt fra brennende hete til plaskende regnvær, og gps-en må fungere uansett forhold. Derfor er Tomtom Rider meget solid, i alle fall deler av den.

Enheten er kledd i solid plast og gummi. Over skjermen sitter det en liten solblender, som gjør at du slipper unna de verste refleksene fra sollyset. For det meste fungerer solkskjermingen godt, men under visse forhold er det relativt vanskelig å få med seg hva som skjer på skjermen.

LES OGSÅ: Stortest av gps

Hodesett på blåtann

Da er det godt at Rider leveres med håndfrisett til montering i hjelmen. Settet består av en hoveddel som monteres nederst på hjelmen, en mikrofon med tøyelig arm som plasseres foran i hjelmen, og en liten høyttaler som festes inne i hjelmen ved hjelp av borrelås. Oppkobling mot selve gps-en skjer via blåtann. Via dette hodesettet får du opplest alle meldingene gps-en kommer med, samt at den fungerer som håndfrisett for mobiltelefon. Førstnevnte fungerer bra selv i relativt høy hastighet. Som håndfritsett for mobiltelefon er det litt verre. Det skal ikke mye fartsvind til før den du snakker med kun hører suset fra vinden.

Bortsett fra at selve enheten er laget ekstra solid, er det lite som skiller den fra Tomtoms bilmodeller. Kartpakken er den samme, og den fungerer mer eller mindre identisk med for eksempel Tomtom Go920. Det har både sine fordeler og ulemper. Fordelen er at enheten er presis og rask, med gode menyer. Ulempen er at den til tider er litt ute å kjøre, ikke minst i trange Oslo-gater. Den fungerer derimot ypperlig til landeveiskjøring, som vel uansett er det man gjør mest med motorsykkel.

Scala Rider-hodesettet er enkelt å montere, og fungerer strålende opp til et lite stykke over 100 kilometer i timen.

 

Enkel og fleksibel montering

 

Holderen festes enkelt til styret.

Der Garmin Zumo leveres med monteringssett for både bil og motorsykkel, følger det her kun med sett for motorsykkel. Ved hjelp av en brakett festes holderen til styret på motorsykkelen. Holderen kan justeres i de fleste retninger. Dessverre har ikke Tomtom en tilsvarende funksjon som Garmin Zumo, hvor det følger med en egen låseskrue som gjør det svært vanskelig å stjele enheten. Med Tomtom Rider er det bare å klipse den av og tusle av gårde, om det nå er deg eller en tyv som gjør det.

Det følger også med ladere til både hodesettet og selve gps-en, i tillegg til opplegg for å hente strøm fra motorsykkelens batteri. Batterilevetiden er overraskende god, vi målte rundt fem timer.

Konklusjon

Tomtom Rider er en solid og barsk gps for motorsykkel. Enheten har sine klare svakheter, i all hovedsak i forbindelse med navigasjon. For det meste fungerer den godt, men til tider roter den litt vel mye. Festeanordningen er stabil og god, men vi savner en mulighet for å låse fast enheten slik at den ikke blir så lett å stjele. Hodesettet som følger med fungerer meget godt, og er enkelt å montere i hjelmen. Bare ikke regn med å kunne bruke håndfrifunksjonen mot mobiltelefon om du ligger over 90 kilometer i timen.

Totalt sett er Rideren et godt kjøp, ikke minst fordi den er en god del billigere enn Garmin Zumo 550, og fordi du får med hodesett, noe du ikke gjør med Zumo-en.

 

Tomtom Rider 2

 

Pris: Fra ca kr 4 200 inkl. mva
Internett: www.tomtom.no

+ Solid, fin holder, rask, hodesett følger med, god batterilevetid, fungerer med hansker.
- Noe upresis, ikke lås på holderen.

 

LES OGSÅ: Pass på dingsene i bilen