TEST: Videoprat med høy kvalitet til lavpris

TEST: Videoprat med høy kvalitet til lavpris

Kombinasjonen av Skype 3.6 og en ny generasjon webkameraer fra Logitech skal gi høykvalitets-videokonferanser til folk flest. Vi har prøvd løsningen og er imponert.

Mens de profesjonelle videokonferansesystemene i næringslivet nå er på vei over i high definition-verdenen, er forbrukermarkedets webkamera-løsninger fortsatt preget av dårlige kameraer med tvilsom videokvalitet, uskarpe videobilder med kraftig fargestikk, skjemmende etterslep og dårlig synkronisering mellom tale og videobilde. Mange av oss har gitt opp denne typen kommunikasjon for lange perioder om gangen, bare for nok en gang å bli skuffet når vi har prøvd på nytt etter lansering av nye programversjoner og angivelig bedre webkameraer.

Skype + Logitech

Skype og Logitech innledet i fjor samarbeid om å forbedre sine løsninger og produkter, slik at folk flest kan få ta del i de forbedringene som er gjort når det gjelder kommunikasjon, bredbånd, video- og kamerakvalitet og andre teknologier som danner grunnlaget for videokonferanser.

Som kjent er Skype firmaet som revolusjonerte markedet for gratis samtale-kommunikasjon via internett via Skype-til-Skype-forbindelser, etter hvert utvidet med videosamtaler og direktemeldinger, samt betalt kommunikasjon fra pc til telefon og via sms.

Logitech er på sin side en ledende produsent av webkameraer, med flere titalls millioner solgte webkameraer.

Resultatet av Skype/Logitech-samarbeidet ble en ny generasjon webkameraer fra Logitech med høyere oppløsning, bedre optikk og mer avansert styring av kamerafunksjonene enn før. Ut med plastoptikken, inn med ekte glass, var én av målsettingene som kameradesignerne fikk seg forelagt. Dessuten ble Logitechs webkamera-drivere fullstendig skrevet om.

Samtidig kom Skype med en ny og vesentlig forbedret programvareversjon for Windows-markedet: Skype 3.6. Her er det snakk om full utnyttelse av bredbåndskapasiteten som stadig flere av oss har tilgang til, i kombinasjon med høyere bildefrekvens og bedre utnyttelse av pc-prosessorene.

High Quality Video kaller Skype og Logitech det som er blitt resultatet av deres felles anstrengelser. Mens de fleste webkamera-sekvenser fortsatt stort sett går i 320 x 240 pikslers oppløsning, vil Skype 3.6 i kombinasjon med Logitechs QuickCam-programvare versjon 11.5 og de nye webkameraene by på full VGA-kvalitet, med oppløsning på 640 x 480 piksler. Og den typiske videofrekvensen på maks 15 videobilder i sekundet er økt til 30 bilder i sekundet.

Forutsetningen for å få denne videokvaliteten er at man har en bredbåndstilkobling på 384 kbps eller bedre. Samtidig må webkameraet være koblet til en Windows-pc med dual core-prosessor.

Quickcam Pro for Notebooks

Vi prøvde den nye Skype-løsningen med et nytt Logitech-webkamera kalt Quickcam Pro for Notebooks. Kameraet har optikk merket Carl Zeiss og en 2-megapiksel sensor som kan interpolere stillbilder til opptil åtte megapiksler. Maks oppløsning er 1600 x 1200 piksler. I praksis kan kameraet ta stillbilder i hd-oppløsning på 960 x 720 piksler (et slags tilnærmet 720p-format med 4:3-proporsjoner). Kameraet håndterer video på 30 bilder i sekundet.

Via programvaren kan man enkelt kan laste opp video direkte til Youtube.

Logitechs Quickcam-programvare gjør det enkelt å sende video tatt opp med webkameraet direkte til Youtube.

Webkameraet kan enkelt hektes på toppen av skjermen på en bærbar pc eller en litt tynn lcd-skjerm til stasjonær pc. I tillegg medfølger et stativ på 30,5 cm, som er mest aktuelt å bruke hvis man benytter kameraet mot en stasjonær pc med skjerm som det ikke går an å feste kameraet på. Hvis man vil bruker kameraet på en stasjonær pc plassert på gulvet, kan det hende man må kjøpe usb-skjøteledning, for den som er montert i kameraet er kort, myntet på bærbar pc.

Vi kan ikke huske å ha sett så god bilde- og videokvalitet tidligere på noe webkamera myntet på forbrukermarkedet – med forbehold om at vi ikke hadde noen aktuelle produkter tilgjengelig for sammenligning da vi prøvde Logitech-kameraet og den nye programvaren.

Konklusjon

High Quality Video må ikke forveksles med High Definition (hd), som er så hett i dag. Men selv om vi ikke snakker hd, har samarbeidet mellom Logitech og Skype brakt videokonferanser for folk flest et langt steg videre.

Med denne løsningen tror vi at mange som tidligere har prøvd webkamera-konferanser, men gitt opp, vil bli fornøyd om de prøver igjen. Vi ser ikke bort fra at noen entusiaster til og med greier å få løsningen innført med hell i enkelte deler av bedriftsmarket.

Logitech Quickcam Pro for Notebooks gir webkamera-bilder av høy kvalitet.

Skype 3.6

Pris: Gratis.
Internett: www.skype.no

+ Enkelt og anvendelig kommunikasjonsløsning med mange brukere.

- Fortsatt omstridt om sikkerheten er god nok for bedriftsbruk.

Logitech Quickcam Pro for Notebooks

Veil. pris: kr 999 inkl. mva
Internett: www.logitech.no

+ Topp videokvalitet, god autojustering av videobildet i dårlig lys.

- Litt ustødig bordstativ.

Til Mac via omvei

High Quality Video-løsningen fra Skype/Logitech er foreløpig ikke overført til Mac-markedet. Her er siste Skype-versjon i skrivende stund versjon 2.6.0.184.

Mac-brukere benytter for det meste Apples Isight-webkamera, som er innebygd i en rekke Mac-modeller, med plastoptikk og fast fokus. Av denne grunn er det neppe noe stort marked for frittstående Logitech-kameraer blant Mac-brukere.

Dessuten foretrekker vel de fleste Mac-brukere, i hvert fall i USA, å kommunisere via Apples Ichat-program i kombinasjon med Isight, noe som også bidrar til å gjøre Skype litt mindre aktuelt som videokonferanseløsning.

Vi tipper at disse forholdene til sammen har gjort Mac-markedet mindre interessant for Skype og Logitech når det gjelder High Quality Video.

For moro skyld prøvde vi likevel å installere Skype 3.6 på en Intel Core 2 Duo-basert Macbook Pro, som kjørte Windows XP under Bootcamp. Da vi etterpå koblet til Logitech-kameraet, fungerte alt utmerket, og vi kunne registrere vesentlig høyere bildekvalitet fra Logitech Quickcam Pro for Notebooks enn fra Apples Isight-kamera, vurdert side om side på skjermen.

Mac-brukere kan altså nyte godt av samarbeidet mellom Skype og Logitech, de også. Om mange vil gjøre det slik vi har gjort her, er vel likevel heller tvilsomt.


Under Windows XP via Bootcamp på en bærbar Mac kjørte vi Logitech Quickcam Pro for Notebooks (t.v.) samtidig med Apples innebygde Insight-webkamera. Logitech vant bildekvalitets-duellen overlegent. ( Klikk her for større bilde)

Les om: