Test: Windows Live Foldershare beta holder pc-ene synkronisert

Test: Windows Live Foldershare beta holder pc-ene synkronisert

Værsågod, bli forvirret. Windows Live Foldershare beta er enda en synkroniseringstjeneste fra Microsoft.

Foldershare er Microsofts konkurrent til de mange synkroniseringstjenestene som har dukket opp i det siste. Les også vår test av Live Mesh. I tillegg har Microsoft tjenesten Skydrive, der du også kan opprette offentlige mapper, og Synctoy.

Foldershare er for så vidt ikke en ny tjeneste. Tjenesten ble utviklet et selskap som het ByteTaxi for noen år tilbake som ble kjøpt opp av Microsoft i 2005.

Etter litt Microsoftifisering, ble tjenesten gjort tilgjengelig under selskapets Windows Live-paraply. Vi har testet Foldershare mot de beste alternativene på markedet.

Installasjon

Alt en trenger å gjøre er å laste ned et klientprogram som installeres på de maskinene man ønsker å holde synkronisert. Tjenesten er gratis, og har sine begrensninger. Blant annet kan en ikke dele mer enn 10 000 filer og hver fil kan ikke være større enn 2 GB. Ved normal bruk vil dette holde for de fleste brukere tror vi.

I skrivende stund finnes klientprogrammet kun for Windows XP/Vista og Mac. Det finnes ingen Linux-versjon og vi kan ikke tenke oss at dette er noe som vil komme så lenge Microsoft finansierer dette prosjektet.

Det er synd egentlig. Vi tror enkelte hadde hatt glede av en Linux-versjon til å ha på den mini-bærbare. Det komiske er at Foldershare kjørte lenge på Linux-teknologi (LAMP), men ble senere flyttet over til Windows Server-plattformen som følge av oppkjøpet.

Microsoft har i den senere tid vært opptatt av å gjøre Foldershare til en del av Windows Live-pakken. Hele applikasjonen ble blant annet skrevet på nytt for å støtte Windows Live ID (WLID). Noe som skulle bety at det skulle være enkelt å komme i gang med tjenesten for alle som har en slik. Men slik er det ikke.

Ved hjelp av klientprogrammet kan man se hvilke endringer det er blitt gjort på filer som befinner seg i den delte mappen. Men tjenesten har ingen støtte for å gjenopprette tidligere filversjoner.

Har man en WLID-konto kan man ikke regne med å ta tjenesten umiddelbart i bruk. Foldershare krever nemlig at en først oppretter en Foldershare-konto og så knytter sin WLID-konto mot tjenesten før man kan begynne å bruke den.

Det er litt dumt, men det skal sies at det ikke er så vanskelig å komme i gang med tjenesten, og at registreringen er raskt unnagjort.

Vi opplevde ingen problemer med selve installasjonen av klientprogrammet til tross for at tjenesten er i beta.

I bruk og funksjonalitet

Klientprogrammet har ikke mange funksjoner, og det interessante er at Foldershare administreres fra web.

Sammenliknet med tjenester som Dropbox (se pcworld.no/article108804.ece) og Syncplicity (se pcworld.no/article105331.ece) har FolderSare fint lite nytt å tilby. Den eneste kjekke funksjonen som differensierer Foldershare fra andre tjenester, er muligheten til å koble seg mot pc-er som er tilknyttet din Foldershare-konto. Ved hjelp av denne funksjonen kan du bla gjennom samtlige filer og mapper på maskinen. Dette kan være hendig hvis man er interessert i en fil som ikke ligger i mappen som man deler gjennom Foldershare.

Men i motsetning til for eksempel Dropbox, kan ikke Foldershare tilby skyggekopier av filer. Skyggekopier er nyttig da det gir muligheten til å gjenopprette tidligere versjoner av et dokument.

Andre ting vi hadde sett i fremtidige utgaver av programmet var muligheten til å kontrollere ned- og opplastningshastigheten, skyggekopier og bedre håndtering av synkroniseringskonflikter. Dessuten må den håpløse filbegrensningen på 10 000 filer bort.

Konklusjon

Foldershare er et fryktelig kjedelig synkroniseringsprogram. Bortsett fra muligheten til å få tilgang til ulike pc-er som man har knyttet opp til Foldershare-kontoen, er det fint lite dette programmet tilfører sjangeren. I det store og hele tilbyr programmet ingenting som konkurrentene ikke tilbyr.

Konklusjonen blir derfor ganske enkelt: Trenger du et bra synkroniseringsprogram for å synkronisere filer mellom to eller flere maskiner, anbefaler vi Dropbox. Det er rett og slett et mye bedre alternativ. Du kan også ta en titt på Microsofts Live Mesh, som også skal støtte synkronisering mot mobil. Microsoft har for mange tjenester, og må rydde opp. Kanskje Live Mesh erstatter Foldershare om ikke lenge?