Tilleggprogrammer i Safari 5 - slik gjør du

Tilleggprogrammer i Safari 5 - slik gjør du

Apples nye nettleser støtter tilleggsprogrammer, men det er litt knotete å komme i gang.

En av de store nyhetene i Safari 5 er støtte for tredjepartstillegg.

Enn så lenge er imidlertid funksjonen ikke spesielt lett tilgjengelig i nettleseren, derfor er det kanskje heller ikke helt åpenbart hvordan den tas den i bruk.

Vi forklarer deg hvordan.

Slik går du frem

Det første du må gjøre er å gå til nettleserens innstillinger, velge fanen Avansert og hake av for «Vis Utvikle-menyen i menylinjen».

Deretter går du til menyen Utvikle og velger Aktiver tillegg.

Det neste på planen er å finne noen tredjepartstillegg. Apples eget bibliotek åpner ikke før til sommeren, men det finnes allerede flere nettsider å laste ned fra. Den mest populære akkurat nå er Safari Extensions.

Last derfor ned ønskede tillegg, åpne Safaris innstillinger og velg den nye fanen Tillegg.

Gå til mappen hvor du lastet ned tillegget (filnavnet slutter på .safariextz), dra filen over i Tillegg-fanen og slipp når du ser plusstegnet. Klikk til slutt på Installer. Du kan også dobbeltklikke på filen.

Dessverre har Safari 5.0 litt problemer med å huske hvilke tillegg du har installert, og noen brukere opplever at de forsvinner helt etter en omstart av programmet. Trolig er det slike feil som gjør at Apple ikke vil markedsføre funksjonen for fullt ennå.

Våre favoritter

Utvalget av Safari 5-tillegg er enn så lenge ikke stort, men det vokser. Blant noen av våre favoritter hittil er GmailChecker, som viser deg hvor mange uleste e-postmeldinger du har i Gmail i et like ikon ved siden av adresselinjen.

Tillegget iTunesOnline forhindrer Safari i å åpne iTunes Store-linker fra nettleseren i iTunes. Safari Twitt og Share on Facebook er for dem som er avhengige av nettsamfunn.

Også nyttig er Wiki-It, som lar deg markere tekst og gjøre et søk i Wikipedia (men ikke norsk).

Nett-tjenester