Tror på kostbar møteteknologi

Tror på kostbar møteteknologi

High Definition preger forbrukernes tv-kjøp. High Definition skal øke tiltroen til fjernmøter.

- Vi har sett på ytelsesbehovet. Det har økt 20 ganger i løpet av få år. Det kan vi levere i motsetning til konkurrerende teknologi, sier Flemming Graversen, nordisk sjef for Polycom.

Behovet henviser til ytelseskravene i forhold til den opprinnelige videostandarden CIF (Common Intermediate Format) på 352 x 288 punkter. Web-kameraer for videooverføringer har ikke den ytelsen Graversen snakker om, men så koster også de nye avanserte videoterminalene rundt hundre tusen kroner.

Polycom og Tandberg konkurrerer om tredjeplassen innen videokonferanser. Med High Definition (HD) er kvaliteten fremragende. Like fullt kan ikke løsningene konkurrere med tilsvarende fra Cisco og Hewlett-Packard som har lært av filmindustrien, men slike løsninger er veldig kostbare.

Første siden farge

- HD er den første forandringen til tv-en siden farge erstattet sort/hvit. HD er overalt, fremholder Flemming Graversen.

Ifølge analysefirmaet Frost & Sullivan vil bruk av HD-teknologi få brukere til å akseptere videokonferanser på en helt annen måte. Om to år vil majoriteten av konferansesystemer være HD-klare, ifølge Wainhouse Research.

LES OGSÅ: HD-konferanse til alle

For Polycom er HD ett innsalgsargument, men HD representerer bare bildekvaliteten. Derfor er lyd og bildebehandling grunnlag for bedre møteopplevelser. Lyd i "cd-kvalitet”"er et mål, men det krever ekstra høytalere.

- Det er viktig å kunne vise data fra pc-en din, sier Flemming Graversen.

Det betyr i denne forbindelse evnen for møtedeltagerne til å lese dataene klart og tydelig, typisk data i regneark og grafiske fremstillinger, eksempelvis som kakediagram. Derfor benytter Polycom spesialfirmaer for å levere møtetjenester ved hjelp av Polycoms produkter. I Norge er det Avikom som leverer løsninger. Svenske Netsmart selger til forhandlere. I Norge forhandler JBS Jansen Broadcast Support i Bergen Polycom.

To nye

For levering av tjenestene har Polycom lansert to nye systemer HDX 4000 og HDX 8000. Førstnevnte er for videokonferanser fra pulten, sistnevnte for mindre møterom. HDX 4000 leveres i november, HDX 8000 i desember.

I tillegg leveres HDX 9000 som ble introdusert i 2006 for store møterom. Eldre modeller vil etter hvert bli faset ut mens det også vil bli tilbudt rimeligere modeller med lavere kvalitet.

HDX 4000 er typisk tiltenkt det profesjonelle markedet som advokater og leger, men også ledere i offentlige etater. HDX 8000 leveres enten med to skjermer eller med projektor for storskjerm.

- I 1998 begynte Polycom med skjerm, kamera og Codec i en boks. Denne levde i seks år. I 2003 kom andre generasjon, de sølvfargete, forklarer Flemming Graversen.

Codec er teknologien for komprimering og opp-pakking av signalene, helt nødvendig for å kunne sende overføringene på langsomme linjer eller mange tv-sendinger eksempelvis i bakkenettet.

Prisnivået har ligget på 50 – 100 000 kroner, men har etter hvert blitt rimeligere. Det er avhengig av presentasjonskvaliteten. Med SD (Standard Definition) som tilsvarer fire ganger den opprinnelige CIF-kvaliteten koster eksempelvis produktet V700 under 20 000 kroner.

Les om:

Nett-tjenester