Tulletest ga likevel ingen mobilvinner

Tulletest ga likevel ingen mobilvinner

Hvilken mobil har den raskeste nettleseren? Ny undersøkelse ga svar. Eller...?

Blaze Software, et selskap som måler webhastighet, har kommet til den konklusjonen at nettsurfing på mobil er raskest på en Android-enhet, nærmere bestemt på mobilen Samsung Nexus S.

Denne konklusjonen kom de frem til etter det de selv omtaler som en meget omfattende undersøkelse. Intet mindre enn 45 000 websider fra Fortune 1000-selskaper ble åpnet i Nexus S og en iPhone 4 med iOS 4.3 som var koblet til et trådløsnett.

Testens konklusjon: Android-mobilen var raskest.

Tallene viste at Nexus S var hele 52 prosent raskere i snitt, og slo iPhone i 84 prosent av tilfellene.

I løpet av ettermiddagen i går og morgentimene i dag slukte tusenvis av nyhetsnettsteder og blogger agnet, og rapporterte om undersøkelsen. Blant annet ITavisen kjørte dette som toppsak i dag morges.

- Bare tull

Nå viser det seg imidlertid at den uavhengige undersøkelsen vi fikk fra Blaze, like gjerne kan skrotes først som sist. Blaze har nemlig blitt fersket i å lage en undersøkelse som er befengt med usannheter.

Kort fortalt så har Blaze påstått at de har sammenlignet ytelsen i nettleseren Safari på iPhone mot nettleseren i Android. Det medfører ikke riktighet.

Det viser seg at Blaze har lagd en app med en innebygd nettleser, som ikke har samme ytelse som Safari. Apple har valgt å kommentere undersøkelsen, noe Apple sjelden gjør.

- Testingen deres er feil. De har ikke testet Safari på iPhone. Isteden har de testet deres egen proprietære app, som bruker en integrert nettleser som ikke utnytter Safaris optimaliseringer for webytelse, sier Apples talsperson Natalie Kerris. - Til tross for denne fundamentale testfeilen tok det bare i snitt et sekund lengre å laste ned websidene.

Derfor er testen feil

Det Blaze har gjort er å benytte seg av Apples UIWebview-teknologi som lar utviklere integrere webinnhold i en app. (Dette benyttes i en lang rekke apper, eksempelvis Facebook og RSS-lesere). Problemet med denne teknologien er at den ikke utnytter alle forbedringer som kom i Safari med oppdateringen til iOS 4.3, ikke minst den nye Nitro-motoren som fører til kraftig forbedret JavaScript-ytelse.

Blaze har lagt seg flate

Teknologisjef Guy Podjarny har gitt en uttalelse til Cnet der de legger seg flate.

- Testen benyttet den integrerte nettleseren som er eneste mulighet for iPhone-apps å bruke. Blaze var i den tro at Apple ville bruke de samme oppdateringene på den integrerte nettleseren som de brukte i den vanlige nettleseren. Hvis dette ikke er tilfellet, og ifølge Apples svar, er det definitivt mulig at den integrerte nettleseren vil gi andre resultater.

De har også lagt til en oppdatering på sine websider, hvor de skriver:

"Due to differences between the iPhone’s embedded browser vs the iPhones native browser the results may vary".

Hvilken nettleser er raskest?

Det er dessverre ikke så enkelt å lage en undersøkelse som kårer en vinner på nettleserytelse. En erfaring vi har fått fra våre mobiltester er at maskinvaren uansett har mye å si. En treg prosessor begrenser potensialet i mobilen, så hvis du ønsker en mobil med en rask nettleser bør du satse på en mobil med kraftig prosessor, for eksempel en iPhone 4 eller en LG Optimus 2X .

Les om: